In 1959 oogstte William Fèvre zijn eerste vintage van zijn domein. Afkomstig uit een familie die zich al 250 jaar met wijnbouw in Chablis bezighield, lag het voor de hand dat hij zijn eigen wijndomein met 7 hectare begon. Inmiddels bezit Domaine William Fèvre 78 hectare, verdeeld over 90 percelen, en is daarmee een van de grootste wijnbedrijven in Chablis. 16 hectare is geclassificeerd als Premier Cru, 15 hectare als Grand Cru. Fèvre maakt Chablis waarin het complexe terroir van de afzonderlijke percelen zo puur mogelijk tot uitdrukking komt. Om die reden maakt wijnmaker Didier Séguier geen of slechts gebruikte eikenhouten vaten, zijn de rendementen laag en worden er in de wijngaarden geen chemische middelen gebruikt. Elk perceel en elk oogstjaar zorgen voor geheel unieke wijnen.
KLIMAAT & TERROIR Semi-continentaal klimaat. Klein perceel in Vaulorent, pal naast de Grand Cru Les Preuses gelegen. De helling is gericht op het zuiden en zuidwesten. De bodem bevat kalkrijke klei, mergel en kalksteen uit het Kimmeridge-tijdperk. VINIFICATIE 50% van de druiven wordt vergist in gebruikte houten vaten, de rest in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt in totaal 10 à 15 maanden op RVS. DRUIVEN chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 13,00% GEUR & SMAAK Krachtig en mineraalrijk, met aroma’s van citrus en wit fruit. De smaak is rijk en geconcentreerd met een opmerkelijke frisheid en heel veel lengte. SERVEERSUGGESTIE Serveer op 12 à 14 graden bij diverse visgerechten, schelp- en schaaldieren, gevogelte en wit vlees, gegrild of met romige sauzen. WEETJE Omdat Vaulorent praktisch in het verlengde ligt van Les Preuses, hebben de wijnen een vergelijkbare kracht en mineraliteit met die afkomstig uit de Grand Cru.
GEUR & SMAAK Krachtig en mineraalrijk, met aroma's van citrus en wit fruit. De smaak is rijk en geconcentreerd met een opmerkelijke frisheid en heel veel lengte.
SERVEERSUGGESTIE Serveer op 12 à 14 graden bij diverse visgerechten, schelp- en schaaldieren, gevogelte en wit vlees, gegrild of met romige sauzen.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Voor informatie: William Fèvre
Schrijf de eerste review