De Chardonnay is een druif die zich naadloos heeft weten aan te passen aan het klimaat van De Kaap. Het is natuurlijk ook een druif die zich eigenlijk overal ter wereld vrij goed thuis voelt. Het mooie van de wijngaarden in Zuid-Afrika is hun diversiteit. Dichter bij zee blijven de wijnen frisser, meer landinwaarts zijn ze voller en rijker. Door wijnen uit verschillende wijngaarden te combineren, kun je deze eigenschappen mooi in één wijn combineren. Voor dit glas Chardonnay wordt dan ook gezocht naar de beste vaten, en ook naar de vaten die het beste met elkaar combineren. De eerste druiven worden al geoogst in februari, om te zorgen voor voldoende zuren en frisheid. De verschillende percelen zijn met de hand geoogst en de wijnen zijn apart gehouden, om op het laatste de beste blend te kunnen maken. De wijn wordt voornamelijk gemaakt en gerijpt op roestvrij staal. 5% van de wijn ondergaat een gisting en rijping op nieuwe Franse barriques, om hem net even dat aangename vleugje hout te geven, zonder dat het overweldigend overkomt. Subtiliteit is hier het handelsmerk. De druiven worden vergist op een lage temperatuur, waardoor de fruitige elementen, zoals citrus en perzik, perfect tot uitdrukking worden gebracht. Een tweetal maanden op de lie geeft hem dat heerlijke vetje dat wijnen van de Chardonnay zo getypeerd en aantrekkelijk maakt en waardoor ze ook zo goed te herkennen zijn.
Heerlijk licht romig, wat wijnen van de chardonnay zo getypeerd en aantrekkelijk maakt en waardoor ze ook goed te herkennen zijn. Fijn citrusfruit in de geur, peer en perzik, rijpe appel en nectarine, wat vanille. Rijpe en weelderige smaak, romig, aangenaam botertje, vet en rijp, exotisch, aromatisch en zacht, fijne balans tussen hout en fruit. Krachtige, droge witte wijn. Lekker bij een schnitzel, mosselen in witte wijn, salades.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Schrijf de eerste review