KLIMAAT & TERROIR Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir bevat kalkrijke zand- en rode kleigrond vol met stenen. VINIFICATIE Tijdens de vergisting wordt gezorgd voor optimale extractie uit de druivenschillen, zodat een mooie structuur ontstaat. Een deel van druiven rijpt 6 tot 8 maanden op eikenhouten vaten.
GEUR & SMAAK De Merlot is diepdonkerpaars met expressieve geuren van kersen, bosvruchten en bramen. In de mond rond van smaak met gepolijste tannines en lichte vanilletonen. In de afdronk komt het heerlijke bessenfruit en de rijpe bramen naar voren. SERVEERSUGGESTIE Verrukkelijk tijdens de picknick met een broodje met sappige biefstukreepjes en balsamico-uitjes. WEETJE Merlot afkomstig uit Aude, Hérault en Gard. Maison Virginie laat altijd een groene oogst plaatsvinden, waarbij hele trossen vóór de oogst worden weggeknipt om een laag rendement te krijgen en daardoor veel concentratie in de druiven.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Domaines Virginie staat model voor de Franse wijnbouw van de eenentwintigste eeuw. Het is een nog jong, hypermodern bedrijf met een no-nonsense benadering van wijn. Virginie is gevestigd in Béziers en heeft als werkterrein de Languedoc waarbinnen vooral het departement Aude een belangrijke plaats inneemt.
Het was de in Frankrijk woonachtige jonge Belg Pierre Degroote die in 1989 het bedrijf oprichtte. Hij had zichzelf als landbouwkundige met specialisatie oenologie ten doel gesteld uitsluitend betaalbare wijnen te produceren zoals de consument die het meeste waardeert. Deze marktgerichte benadering leidde ertoe dat Virginie binnen tien jaar behoorde tot de vijf grootste wijnbedrijven van de Languedoc-Roussillon.
In die eerste jaren kreeg Pierre hulp van Frankrijk's bekendste flying winemaker Jacques Lurton die wijnen maakte volgens Australisch concept. Ook nu nog is de stijl van werken bij Virginie uitgesproken Australisch, dus zonder franje maar wel met overgave en een volledige beheersing van alle technische details. Het enige wat telt is een onberispelijke kwaliteit.
Virginie is volledig gespecialiseerd in de productie van vins de pays de cépage, wijnen die hun identiteit en herkenbaarheid primair ontlenen aan het druivenras waarvan ze gemaakt zijn. Het gaat daarbij overigens om heel wat meer dan alleen wijnen van cabernet sauvignon en chardonnay. Ook de zogeheten Rhône druiven, die hier in de Languedoc verbluffende resultaten opleveren, nemen een prominente plaats in binnen het aanbod van het bedrijf. En sinds kort ook twee assemblages: een rosé van cinsault en merlot; een rode wijn van grenache met merlot.
Bij Virginie streeft men er bovenal heel nauwgezet naar om voor iedere druif het geschiktste terroir te vinden. In het ene geval is dat kleirijke zandgrond in een zo koel mogelijke omgeving, soms kiest men juist voor kalkbodems op een warme plek. En dat het hechten van zoveel belang aan terroir juist ook zinvol is bij het maken van cépage wijnen wordt iedere keer duidelijk bij het proeven van het resultaat.
Schrijf de eerste review