Begin 2018 werd Maison S. Delafont door het Palais d’Elysée uitgeroepen tot voorkeursleverancier.
Voor Samuel Delafont heeft het vak “ambachtelijk wijnhandelaar vele overeenkomsten met dat van een chef kok: “de kok selecteert bij de beste producenten zijn ingrediënten en vindt de perfecte combinatie voor een verrukkelijk gericht”. De wijnhandelaar die zelf de wijnen samenstelt en laat rijpen doet eigenlijk hetzelfde. Samuel Delafont reist de wijngaarden van de Languedoc af om de mooiste en zuiverste druiven te vinden om zijn creaties te doen uitmunten in finesse, souplesse en elegantie. Dankzij de rijping van enkele maanden op eikenhouten vaten van 225 ltr. en/of roestvrijstalen vaten van 300 ltr. ontstaat de verbinding van de verfijndheid van de druif en de gulheid van het Mediterrane klimaat.
Samuel: “ik probeer uitgebalanceerde wijn te maken, fris, elegant en verleidelijk”
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
OUR “SAVOIR-FAIRE”
For each “cru” we select and assemble small volumes of newly fermented wine from the best chateaux and domains of the appellation. We then carefully watch over the maturation process before bottling the wine in our own cellars.
At the origin, I had the desire to reconcile my two cultures, Scandinavian by my Finnish mother and Latin by my father from Nîmes. I was 21 years old and the wine environment interested me. What a better way to promote exchange and conviviality than wine?
In January 2000, I created an export office, Vinipartner, that I still run, and which advises wine producers from the Languedoc on how to build their range and develop commercially. Many years spent in the vineyard with winemakers, their oenologists and agronomists, helped me understand and appreciate just what goes into developing a character wine. Ten years later, I wanted to be totally in contact with vines and wine. As I had not inherited or taken up the reins of a family estate, I embarked on a new adventure and I created the House of S. Delafont. The activity of wine maker-merchant gives me greater freedom of choice and creation to develop wines fashioned by hand.
Meer informatie: Maison S. Delafont
Schrijf de eerste review