Smaakimpressie
Dit is een wijn voor de liefhebbers van een vol, rijk en mineraal Pouilly-Fumé-type. In het eerste jaar na de oogst blijft de neus nogal gesloten. Na een jaar flesopleg wordt het geduld echter ruim beloond met aroma’s van meidoorn, acaciabloesem, geel of zelfs exotisch fruit (al naar gelang het oogstjaar) en vuursteen. Na enkele jaren extra flesopleg worden de aroma’s wat voller, neigend naar kweepeer of rijpe mango. In uitzonderlijke jaren kunnen zich ook paddenstoelen- en truffelnuances ontwikkelen. Op de tong is de aanzet strak, krachtig en vol, met een heel lange finale als toegift.
Vinificatie
In de kelders wordt in de rvs-tanks en bij het bottelen onder neutrale, beschermende omstandigheden gewerkt om elke vorm van vroegtijdige (negatieve) oxidatie te vermijden. De druiven worden onmiddellijk na binnenkomst pneumatisch geperst. Na een natuurlijke klaring laat men de most spontaan gisten om het terroirkarakter te benadrukken. Er vindt geen malolactische gisting plaats. De jonge wijn rijpt een klein jaar op zijn eigen ‘lie’ (fijn bezinksel) en wordt het jaar na de oogst gebotteld.
Culinair Advies
In zijn jeugdige jaren lekker bij vis (gebakken forel met amandelen!), schaal- en schelpdieren, salades met vis, licht gerookte vis (paling, zalm) en rauwe vis met dille of groene algen. Na extra flesopleg bij konijn, vleeswaren, gevogelte met dragon etc. Verrukkelijk bij (half)rijpe geitenkaas (Chavignol, Selles-sur-Cher) en witschimmelkazen van koemelk of geitenmelk.
Smaakimpressie
Dit is een wijn voor de liefhebbers van een vol, rijk en mineraal Pouilly-Fumé-type. In het eerste jaar na de oogst blijft de neus nogal gesloten. Na een jaar flesopleg wordt het geduld echter ruim beloond met aroma’s van meidoorn, acaciabloesem, geel of zelfs exotisch fruit (al naar gelang het oogstjaar) en vuursteen. Na enkele jaren extra flesopleg worden de aroma’s wat voller, neigend naar kweepeer of rijpe mango. In uitzonderlijke jaren kunnen zich ook paddenstoelen- en truffelnuances ontwikkelen. Op de tong is de aanzet strak, krachtig en vol, met een heel lange finale als toegift.
Vinificatie
In de kelders wordt in de rvs-tanks en bij het bottelen onder neutrale, beschermende omstandigheden gewerkt om elke vorm van vroegtijdige (negatieve) oxidatie te vermijden. De druiven worden onmiddellijk na binnenkomst pneumatisch geperst. Na een natuurlijke klaring laat men de most spontaan gisten om het terroirkarakter te benadrukken. Er vindt geen malolactische gisting plaats. De jonge wijn rijpt een klein jaar op zijn eigen ‘lie’ (fijn bezinksel) en wordt het jaar na de oogst gebotteld.
Culinair Advies
In zijn jeugdige jaren lekker bij vis (gebakken forel met amandelen!), schaal- en schelpdieren, salades met vis, licht gerookte vis (paling, zalm) en rauwe vis met dille of groene algen. Na extra flesopleg bij konijn, vleeswaren, gevogelte met dragon etc. Verrukkelijk bij (half)rijpe geitenkaas (Chavignol, Selles-sur-Cher) en witschimmelkazen van koemelk of geitenmelk.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Schrijf de eerste review