De druiven worden handmatig geplukt en op het perceel zelf al streng geselecteerd. Voor de cuvée Les Galets worden de druiven snel in rvs-tanks gekoeld tot 10 à 13°C. Ze ondergaan een kortere koude inweking dan bij de Esquisse. Vervolgens vindt de gisting plaats bij 29 tot 31°C, waarbij een deel van het sap twee keer per dag afgetapt wordt en over de schillenkoek gesproeid. Ook wordt de schillenkoek twee tot drie keer per dag ondergedompeld. Hierdoor krijgt men meer kleur- en aroma-extractie, zonder een teveel aan harde tannines. Na de gisting wordt de jonge wijn gedurende 10 tot 20 dagen iets opgewarmd om zachtere tannines te verkrijgen. Na een iets langere opvoeding (dan de Esquisse) in houten vaten met een inhoud van 400 tot 500 liter wordt de wijn in november van het volgende jaar gebotteld.
Zeer aromatisch, rijp fruitig type Crozes-Hermitage, met cassis en kersencompote, ondersteund door een snufje witte peper, specerijen en een hint van hout. In de mond fris in aanzet, zuiver, rijk en krachtig van structuur, maar vooral niet te zwaar. Fijne, versmolten tannines.
Uitstekende begeleider van rood vlees, gebakken of van de grill, als het maar sappig en smaakrijk is. Denk daarbij niet alleen aan rund, maar ook aan veulen en exotisch rood wild zoals struisvogel, kangoeroe en springbok.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Schrijf de eerste review