Armando, Tiziano, Paolo en Massimo Castagnedi: vier broers met één gedeelde passie, namelijk de mooiste Valpolicella, Amarone en Soave maken in hun geboortestreek ten noorden van Verona. Met een gezonde dosis lef en een vooruitziende blik kocht het viertal in 1989 een domein in de heuvels van Monti Garbi. Daarmee werd hun droom werkelijkheid en legden ze de basis voor wat vandaag de dag geldt als een van de meest toonaangevende wijndomeinen in de regio. Met ruim honderd hectare wijngaarden in de kalkrijke heuvels tussen de Illasi- en Mezzanevallei en een state-of-the-art wijnkelder maakt Tenuta Sant’Antonio Valpolicella, Amarone, Soave en Scaia, een serie moderne wijnen van lokale en internationale druiven. In de wijngaarden groeien corvinone, corvina, rondinella en cabernet sauvignon en de witte garganega, trebbiano di Soave en chardonnay.
KLIMAAT & TERROIR De zomers zijn warm, de winters relatief mild. De bodems bestaan uit een dunne kalklaag, keien, klei en zand. VINIFICATIE Gemaakt volgens de ripasso-methode. Een deel van wijn krijgt een tweede gisting op de most die is overgebleven na de productie van Amarone. De wijn rijpt vervolgens nog zes maanden in grote vaten van Slavonisch eikenhout. DRUIVEN corvina, rondinella, croatina, oseleta ALCOHOL PERCENTAGE 14,00% GEUR & SMAAK Rijke, maar frisse wijn met rijpe aroma's van rood fruit, kruiden en specerijen en een bescheiden houttoets. SERVEERSUGGESTIE Heerlijk bij stoofvlees, gegrild rood vlees, wild zoals hertenbiefstuk of wild zwijn, pasta’s met vleessauzen en rijpe harde kazen. WEETJE Monte Garbi is de naam van de wijngaard.
GEUR & SMAAK Rijke, maar frisse wijn met rijpe aroma's van rood fruit, kruiden en specerijen en een bescheiden houttoets.
SERVEERSUGGESTIE Heerlijk bij stoofvlees, gegrild rood vlees, wild zoals hertenbiefstuk of wild zwijn, pasta’s met vleessauzen en rijpe harde kazen.
Croatina
De Croatina druif is een blauwe druivensoort die groeit in het noorden van Italië en dan voornamelijk in de regio Lombardije. De druif wordt ook wel Bonarda genoemd. De karaktereigenschappen van de Croatina druif lijken op die van de Dolcetto. Dit ras geeft fruitige wijnen met een diepe kleur en milde tannines en bewaarpotentieel. De druif wordt ook wel gebruikt als blend met de soorten Barbera en Gutturnio.
Corvina (Veronese)
De Corvina (Veronese) is een laat rijpende Italiaanse druivensoort voor rode wijn. Deze druivensoort is het belangrijkste ingrediënt voor Valpolicella en Bardolino wijnen. De wijnen zijn zacht en licht en hebben niet veel kleur of tannine. De wijnen zijn echter fruitig en geparfumeerd met aroma's van kersen en bloemen. Het is belangrijk om de opbrengsten te beperken. Corvina is door zijn dikke schil zeer geschikt te om te drogen en zo de basis te vormen voor recioto en amarone omdat de dikke schillen de druivensoort beschermen tegen rot als ze tijdens het drogen ineen schrompelen.
Rondinella
De Rondinella druif is een druivensoort die de tweede viool speelt in de traditionele Valpolicella blenden. De aroma’s verhouden zich tot een-dimensionaal fruit met gemiddelde suiker- en zuurgraden. Rondinella voegt dus vooral wat vulling toe en is niet sterk of interessant genoeg om solo gevinifieerd te worden. De concentratie van apassimento komt Rondinella ten goede.
Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrijkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor diverse druiven. Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi's de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein gebottelde wijnen rendabel te maken.
Meer informatie: Tenuta Sant'Antonio
Schrijf de eerste review