Smaakimpressie
Helder, strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefuit, peer en iets van mandarijn. In het smaakpalet tonen van citroenschil, appel en een vleug van passievrucht, die gepaard gaan met nerveus frisse zuren in de afdronk.
Vinificatie
Eind september worden de druiven met de grootste zorg met de hand geplukt. Na directe pneumatische persing laat men het sap in de vinificatiekelder een temperatuurgecontroleerde (18°C) alcoholische gisting ondergaan op roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt de wijn overgestoken op schone rvs-tanks, waarin zich slechts deels de malolactische gisting voltrekt, met aansluitend rijping op de ‘lie’ voor enkele maanden. Hierna volgt de assemblage van de wijn, klaring, lichte filtering en botteling.
Culinair Advies
Ideaal als aperitief en bij oesters, mosselen, garnalen, zuurkool, kip, quiches, asperges, jonge geitenkaasjes en sushi en sashimi.
Smaakimpressie
Helder, strogeel van kleur. In de neus aroma’s van grapefuit, peer en iets van mandarijn. In het smaakpalet tonen van citroenschil, appel en een vleug van passievrucht, die gepaard gaan met nerveus frisse zuren in de afdronk.
Vinificatie
Eind september worden de druiven met de grootste zorg met de hand geplukt. Na directe pneumatische persing laat men het sap in de vinificatiekelder een temperatuurgecontroleerde (18°C) alcoholische gisting ondergaan op roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt de wijn overgestoken op schone rvs-tanks, waarin zich slechts deels de malolactische gisting voltrekt, met aansluitend rijping op de ‘lie’ voor enkele maanden. Hierna volgt de assemblage van de wijn, klaring, lichte filtering en botteling.
Culinair Advies
Ideaal als aperitief en bij oesters, mosselen, garnalen, zuurkool, kip, quiches, asperges, jonge geitenkaasjes en sushi en sashimi.
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Voor informatie: Dr. Loosen
Schrijf de eerste review