De trossen worden met de hand geoogst en in kleine kratten (maximaal 18 kilo inhoud) naar de wijnkelders gebracht. Beide druivenrassen worden apart verwerkt tot de uiteindelijke assemblage na de alcoholische gisting. De druiven worden zacht gekneusd en van de stelen ontdaan, waarna ze met schillen 3-6 uur bij 8-10°C inweken. Dit geeft de wijn meer kleur, meer aroma’s en meer structuur. De gekneusde druiven worden dan langzaam geperst. De most verblijft 72 uren in een tank om bij 8-10°C op natuurlijke wijze door bezinking te worden gezuiverd. De gisting vindt plaats op RVS tanks en duurt 21-30 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 17-19°C. Terras Gauda gebruikt een speciale ‘startcultuur’ voor het gisten, op basis van de in de eigen wijngaarden gevonden gistcellen. Om de frisheid van de wijnen te waarborgen vindt geen malolactische gisting plaats. Door koude stabilisatie bij -2°C is de zuiverheid van de wijn gegarandeerd. Tot en met het bottelen worden de jonge wijnen onder beschermende atmosfeer gehouden.
Groengeel van kleur met flitsen van viscositeit. In de neus wordt u getrakteerd op een groot scala aan aroma’s, van herinneringen aan verse druiven en appelcompote tot aan subtiele nuances van rijpe perzik en accenten van witte bloemen. In de mond zeer klassiek van stijl, een trouwe vertolker van de ‘Rosal dal’ traditie, met een verrukkelijke fruitige stramien.Vis, zeevruchten, salades, wit vlees, typische Galiciaanse kazen als Tetilla, ArzúaUlloa of nog lekkerder San Simón de Costa.
Albariño
De druif Albariño wordt gebruikt voor het maken van hoogwaardige witte wijn.
Kenmerken van de druif zijn een dikke schil dat een redelijk goed rendement geeft. Het alcohol gehalte van de wijnen is vrij hoog. De druif die houdt van een bodem van leisteen of graniet heeft waarschijnlijk DNA verband met de riesling. Kenmerken voor de wijn die wanneer de druif als cépage gebruikt wordt zijn abrikoos, perzik, citrus, eucalyptus.
De Albariño druif is vooral van grote waarde in Portugal en Spanje. In de Vinho Verde streek is de druif het belangrijkst voor de witte wijnen maar ook in Rias Baixas(Galicië) worden topwijnen geproduceerd van deze druif.
Loureira
De Loureira is een witte Galicische druif van goede kwaliteit met zeer aromatische wijnen Loureira vindt men meestal samen met de witte druif treixadura en soms in assemblages met albariño. Als deze soort meer verbouwd zou worden, zouden we een beter beeld krijgen vanhoe hij zich als cépage gedraagt.
De naam van deze cultivar is afgelei van het woord louro (laurier). Men zegt dat de wijn van dit ras naar laurier ruikt.
Kenmerken:
De wijn resulteert steeds in een voor loureira typerende rijke, zacht, perzikachtige fruit.
In de portugese Vinho Verde levert de Loureiro wijnen met een goede zuurtegraad en veel aroma.
Het is een hoogproductieve cultivar die wijnen levert met een laag alcoholgehalte.
Gebruik
Vooral aangeplant in Galicia.
Het is een zeer belangrijke cultivar in de Vinho Verde wijnen (Portugal).
caiño blanco .
Terras Gauda heeft bijzondere aandacht voor de witte autochtone druif caiño blanco. De druif caiño blanco oogst over het algemeen laat.
In de blend met Albariño, komt de Caiño Blanco volledig tot zijn recht.
Om de wijnstokken van caiño blanco te kunnen planten heeft men gaten in het leisteen moeten boren.
Voor informatie: Terras Gauda
Schrijf de eerste review