De met de hand geplukte trossen worden ontsteeld. De perfect rijpe druiven worden geperst en in RVS tanks vergist bij 26°C. De jonge wijn ondergaat een volledige malolactische gisting in barriques van Frans en Amerikaans eikenhout en vervolgens een opvoeding van 16 maanden in dezelfde barriques.
Donkere kersenrode kleur. Intense en complexe neus, een combinatie van rode vruchten en blauwe bloemen, met accenten van olijven, romige boter en vanille. Volle, ronde en aanhoudende smaak, uitstekend evenwicht dankzij de rijpe, elegante en fluwelige tannines.
Uitstekende begeleider van krachtige vleesgerechten van de grill, barbecue, ‘braai’ of uit de oven, al dan niet geserveerd met rijke sauzen. Bijzonder geschikt voor gerechten met haarwild in de hoofdrol. Verrukkelijk bij ambachtelijke, (half)gerijpte harde Spaanse kazen (tronchón, zamorano, roncal).
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
ENATE is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano. Ondanks de relatief jonge leeftijd van deze bodega, in 1991 opgericht, is het nu al een van de meest prestigieuze wijnhuizen van Spanje. Het doel van ENATE is het produceren van kwalitatief hoogstaande en premium wijnen van de beste druiven van Somontano, met respect voor de eeuwenoude locale tradities en met behulp van de modernste technologie. De D.O. Somontano ligt in het noordoosten van Spanje, in de Huesca provincie. Het is eveneens een vrij recente D.O. (1984) maar ook een van de meest dynamische en gewaardeerde in Spanje.
De wijngaarden voor deze tinto syrah-shiraz liggen in Cregenzán (syrah) en in het Alcanetos dal (shiraz) op 550-600 meter boven de zeespiegel, beschermd door de Pyreneeën. De luchtvochtigheid is laag, mede door het drogende effect van zachte winden. De bodem bestaat uit een mengsel van zand en leem, arm en waterdoorlatend. Door de hoogte is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht zeer groot, 35°C overdag, 17-18°C ’s nachts. Dit geeft de druiven extra complexiteit, aromatische kracht en smaak.
Meer informatie: Enate
Schrijf de eerste review