De trossen worden met de hand geoogst en in kleine kratten (maximaal 18 kilo inhoud) naar de wijnkelders gebracht. De druiven worden zacht gekneusd en van de stelen ontdaan, waarna ze met schillen 3-6 uur bij 8-10°C inweken. Dit geeft de wijn meer kleur, meer aroma’s en meer structuur. De gekneusde druiven worden dan langzaam geperst. De most verblijft 72 uren in een tank om bij 8-10°C op natuurlijke wijze door bezinking te worden gezuiverd. De gisting vindt plaats op RVS tanks en duurt 21-30 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 17-19°C. Terras Gauda gebruikt een speciale ‘startcultuur’ voor het gisten, op basis van de in de eigen wijngaarden gevonden gistcellen. Om de frisheid van de wijnen te waarborgen vindt geen malolactische gisting plaats. Door koude stabilisatie bij -2°C is de zuiverheid van de wijn gegarandeerd. Tot en met het bottelen worden de jonge wijnen onder beschermende atmosfeer gehouden.
Intense, kristalheldere citroengele kleur. Zeer complexe en verleidelijke neus met aroma’s van citrusvruchten (mandarijn, grapefruit) en hints van ananas, ondersteund door balsamieke accenten. Zachte, frisse en sappige aanzet, met een fantastisch evenwicht in de mond en duidelijke retro-olfactieve herinneringen aan de gebruikte druiven.
Vis, zeevruchten, salades, wit vlees.
Albariño
De druif Albariño wordt gebruikt voor het maken van hoogwaardige witte wijn.
Kenmerken van de druif zijn een dikke schil dat een redelijk goed rendement geeft. Het alcohol gehalte van de wijnen is vrij hoog. De druif die houdt van een bodem van leisteen of graniet heeft waarschijnlijk DNA verband met de riesling. Kenmerken voor de wijn die wanneer de druif als cépage gebruikt wordt zijn abrikoos, perzik, citrus, eucalyptus.
De Albariño druif is vooral van grote waarde in Portugal en Spanje. In de Vinho Verde streek is de druif het belangrijkst voor de witte wijnen maar ook in Rias Baixas(Galicië) worden topwijnen geproduceerd van deze druif.
Voor informatie: Terras Gauda
Schrijf de eerste review