Domaine Josmeyer; opgericht sinds 1854. Het bedrijf is gesitueerd in Wintzenheim ten westen van Colmar. Ze hebben maar liefst 25 hectare wijnpercelen. Josmeyer wijnen uit de Elzas, het fruit der liefde en passie, ze produceren veel verschillende wijnen met allemaal hun eigen karakteristieken. Alle wijnen van Josmeyer kunnen redelijk lang opgelegd worden. De grand cru’s makkelijk 10 jaar en de ‘classics’ ook 5 tot 10 jaar. Momenteel zwaait Jean Meyer met de scepter, hij is geboren in 1944. Hij is een verdediger van traditionele Elzas druiven en vinificatie. Hij wil zijn wijn droog, verfijnd en extreem elegant hebben. Jean Meyer: ‘een wijnmaker moet zich zelf kennen en zijn persoonlijke stijl vinden. Net als een mode ontwerper, elk jaar moet de collectie anders zijn, maar wel in de designers stijl’
Hier aan toevoegend teelt hij de druiven van al zijn wijngaarden biodynamisch. Biodynamisch houdt in dat;
- er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt,
- op eigen domein gemaakte organische compost wordt gebruikt als meststof,
- de wijngaarden worden ook beplant met inheemse planten om een natuurlijke balans te verkrijgen en
de wijnstokken te versterken.
- alle druiven worden met de hand geplukt zodat het druiven van elke oogst optimaal rijp zijn.
elegant, prachtige zuren, goed in balans en intens
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
Voor informatie: JosMeyer
Schrijf de eerste review