KLIMAAT & TERROIR Een continentaal klimaat, want door de ligging achter het kustgebergte is de matigende invloed van de Middellandse Zee beperkt en is het verschil in dag- en nachttemperatuur groot. De bodem is rijk aan kalk en klei. VINIFICATIE De druiven worden vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn 4 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten.
GEUR & SMAAK Fris, gul en elegant, met kruidige aroma’s van munt, viooltjes en rozemarijn, rood fruit, toffee en balsamico. De smaak is fris en zacht en de tannines zijn soepel. SERVEERSUGGESTIE Serveer op 15 à 17 graden bij gegrilde of gebraden kip, varkens- of kalfsvlees, worstjes, zelfgemaakte hamburgers, gegrilde groenten, vegetarische gerechten met linzen of paddenstoelen of bij steak tartare. WEETJE Sumoll is een rustieke blauwe druif, oorspronkelijk afkomstige uit Penedès. De naam komt van sumollar wat zoiets betekent als ‘verdorren’. Een jonge wijn gemaakt van 100% sumoll heeft iets ruigs en droogs in de smaak.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Tempranillo
De tempranillo druif is een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De tempranillo druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.
Een ideale druif in assemblages. Meer bekend zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanje's meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de tempranillo druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief plat is de tempranillo druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de meest beroemde wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedés, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Sumoll
Een bijna verdwenen druivensoort die lichtvoetige wijnen geeft met een hoge zuurgraad. Moeilijk als monocépage maar perfect als coupage-variëteit bij rode of zelfs rosé wijnen waar hij de andere druivensoorten mooi doet versmelten en voor frisheid en zuren zorgt.
In het hart van Catalonië, ongeveer 60 km ten noordwesten van Barcelona bevindt zich Pla de Bages. Dit nog jonge wijnbouwgebied omvat slechts 600 ha. aanplant van wijnstokken en kreeg pas in 1995 zijn DO status. Bodegas Abadal heeft 120 Ha. wijngaard in dit gebied in bezit. De faam die dit gebied nu internationaal geniet is in feite te danken aan de inspanning van Bodegas Abadal. Bodegas Abadal wordt gerund door de familie Roqueta.
Al in de tijd van Grieken en Romeinen werd hier wijn gemaakt. "Bages" is Catalaans voor Bacchus, de wijngod! Voordat de phylloxera uitbrak en ook dit gebied in 1890 vernielde, was dit één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Catalonië. Roqueta is een naam met klank en eeuwenoude traditie. 16 generaties lang reeds zijn ze in de regio actief, van vader op zoon, en steeds met dezelfde twee namen: Ramon (vader) en Valentin (zoon). Nu staat "Roqueta" voor "basiswijn" en "Abadal" voor "klassewijn".
Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de 4e generatie: Valentín Roqueta Guillamet. Let wel: al eeuwenlang wordt vader "Ramon" opgevolgd door oudste zoon "Valentin", wiens eerste zoon dan weer Ramón heet!
Op deze heuvelachtige bosrijke plaats in het dorp Sta. Maria Horta D'Avinyo is in 1995 begonnen met een merkwaardig project: Het combineren van inlandse (Picapoll, Ull de liebre) met ingevoerde druiven - voorop Cabernet Franc, dan Cabernet Sauvignon, en Syrah voor rood en Chardonnay en Sauvignon Blanc voor wit.
Voor de wijnproductie werden alle recente methoden en technieken gebruikt, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen: vanaf 2000 gooide de "Abadal Selecció" heel hoge ogen. Parker gaf onmiddellijk 90/100, en voor elke jaargang sindsdien is hij daar nauwelijks onder gebleven. Er worden in totaal 10 wijnen gemaakt, zowel monocépages als blends.
Meer informatie: Abadal
Schrijf de eerste review