De met de hand geplukte trossen worden ontsteeld. De perfect rijpe druiven worden geperst en apart (cabernet sauvignon <> merlot) in RVS tanks vergist bij 26°C. De jonge wijn ondergaat een volledige malolactische gisting en een opvoeding van 3 maanden in barriques van Frans en Amerikaans eikenhout.
Volle, robijnrode kleur. Complexe neus met aroma’s van zwarte bessen en bramen, lichte florale tonen van viooltjes en groene aromatische kruiden, hints van rode paprika en vanille. In de mond medium vol van structuur, fruitig aromatisch met elegante houttonen op de achtergrond.
Koel geschonken drinken de Spanjaarden deze wijn graag met stevige zeevis in rijke saus. Door de kracht van de cabernet sauvignon en de zachte, soepele smaak van de merlot, is dit een geschikte ‘unieke’ wijn bij buffetten, lunches, tapas-maaltijden, etc. Breed inzetbaar bij zowel koude als warme gerechten met vlees en/of vleeswaren. Altijd goed bij blokjes (half)harde Spaanse kazen.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
ENATE is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano. Ondanks de relatief jonge leeftijd van deze bodega, in 1991 opgericht, is het nu al een van de meest prestigieuze wijnhuizen van Spanje. Het doel van ENATE is het produceren van kwalitatief hoogstaande en premium wijnen van de beste druiven van Somontano, met respect voor de eeuwenoude locale tradities en met behulp van de modernste technologie. De D.O. Somontano ligt in het noordoosten van Spanje, in de Huesca provincie. Het is eveneens een vrij recente D.O. (1984) maar ook een van de meest dynamische en gewaardeerde in Spanje.
De wijngaarden voor deze tinto syrah-shiraz liggen in Cregenzán (syrah) en in het Alcanetos dal (shiraz) op 550-600 meter boven de zeespiegel, beschermd door de Pyreneeën. De luchtvochtigheid is laag, mede door het drogende effect van zachte winden. De bodem bestaat uit een mengsel van zand en leem, arm en waterdoorlatend. Door de hoogte is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht zeer groot, 35°C overdag, 17-18°C ’s nachts. Dit geeft de druiven extra complexiteit, aromatische kracht en smaak.
Meer informatie: Enate
Schrijf de eerste review