KLIMAAT & TERROIR De zomers zijn warm, de winters relatief mild. De bodems bestaan uit een dunne kalklaag, keien, klei en zand. VINIFICATIE De verschillende variëteiten worden afzonderlijk vergist in gekoelde roestvrijstalen cuves. Op deze manier is het mogelijk om toch frisse wijnen te maken van druiven uit zeer warme gebieden.
GEUR & SMAAK De wijn geurt en smaakt intens en complex naar bloemen als acacia en jasmijn, stuift aroma’s van ananas, grapefruit en sinaasappel. Zacht fris met een mooie balans en prachtig Italiaans bittertje in de afdronk. SERVEERSUGGESTIE Heerlijk als aperitief of bij uiteenlopende gerechten. In het bijzonder lekker bij krab of coquilles. WEETJE De naam Scaia is een verwijzing naar de bodem. De grond waar de druiven groeien bestaat hier namelijk uit witte, krijtachtige kalk en bevat veel snippers. Deze snippers worden in de regio scaia genoemd.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Garganega
De Garganega is een laatrijpende druivensoort voor witte wijn uit Italië. Deze druivensoort staat aan de basis van Soave, de bekende witte wijn uit Noord-Italië.
Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrijkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor diverse druiven. Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi's de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein gebottelde wijnen rendabel te maken.
Meer informatie: Tenuta Sant'Antonio
Schrijf de eerste review