De handgeplukte druiven voor deze wijn komen van de Santa Maríawijngaard, een zes jaar geleden aangeplant perceel in de Casablanca Valley. De ranken worden laat in de zomer (maart!) ontdaan van een groot deel van hun bladeren zodat de zon de vruchtjes optiomaal kan beschijnen. Dat levert zwoele druiven op, vol met suiker en praqchtig gerijpte tonen. Na het ontstelen van de trossen volgt een zachte kneuzing op vat en een aansluitende prefermentatie bij laag gehouden temperatuur. Dit bevordert de extractie van fruitaromas en kleur in de uiteindelijke wijn. Na een week inweken mag de temperatuur tijdens de erop volgende natuurlijke gisting oplopen tot wel 30 graden Celsius. Twee tot viermaal daags wordt het troebele sap omgepompt. De melkzure gisting vindt plaats op Frans eiken vaatjes, net als de zeven maanden durende rijping. Bij het vullen van de flessen blijft vijftien procent van de assemblage geheim. Het totaal is meer dan de som der delen. Hierin levert dat een structuur op om van te dromen met die volle vruchtvlezigheid waarnaar de ware wijnliefhebber zo vaak zoekt. Barstensvol karakter en kracht. Viriel, kruidig, rond en confituredik. Verslavend formidabele materie. Peer
De handgeplukte druiven voor deze wijn komen van de Santa Maríawijngaard, een zes jaar geleden aangeplant perceel in de Casablanca Valley. De ranken worden laat in de zomer (maart!) ontdaan van een groot deel van hun bladeren zodat de zon de vruchtjes optiomaal kan beschijnen. Dat levert zwoele druiven op, vol met suiker en praqchtig gerijpte tonen. Na het ontstelen van de trossen volgt een zachte kneuzing op vat en een aansluitende prefermentatie bij laag gehouden temperatuur. Dit bevordert de extractie van fruitaromas en kleur in de uiteindelijke wijn. Na een week inweken mag de temperatuur tijdens de erop volgende natuurlijke gisting oplopen tot wel 30 graden Celsius. Twee tot viermaal daags wordt het troebele sap omgepompt. De melkzure gisting vindt plaats op Frans eiken vaatjes, net als de zeven maanden durende rijping. Bij het vullen van de flessen blijft vijftien procent van de assemblage geheim. Het totaal is meer dan de som der delen. Hierin levert dat een structuur op om van te dromen met die volle vruchtvlezigheid waarnaar de ware wijnliefhebber zo vaak zoekt. Barstensvol karakter en kracht. Viriel, kruidig, rond en confituredik. Verslavend formidabele materie.
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Schrijf de eerste review