De Brut Maximum is een stapje omhoog op de ladder van de Spumantes van Ferrari. ‘Maximum’, om aan te geven dat is gestreefd naar een maximum aan kwaliteit. Net als de meeste andere wijnen is hij gemaakt op basis van uitsluitend chardonnay, geoogst van wijngaarden op een hoogte tussen de 300 - 700 meter hoogte, met een expositie op het zuidoosten tot het zuidwesten, dus mooi gelegen in de middagzon. De opbrengsten worden beperkt gehouden en de druiven worden in de maand september met de hand geoogst. Om een echt mooie kwaliteit te maken, wordt slechts het eerste tweederde deel van de persing gebruikt, de rest zou teveel plantaardigheid en scherpte geven. De flesgisting duurt maar liefst drie jaar, om een perfecte mousse te creëren. Een heerlijk glas, mooi in balans, zacht, met een heerlijke lengte en mooie zuren.
Heerlijk getoast, geroosterd brood, bloemen en gele vruchten, mooi breed, mooi droog en krachtig in de smaak, een perfecte mousse, mooi wit fruit, peer en perzik, citrus, levendig, mooi getoast, lengte. Mooi bij gerookte vis, coquilles saint-jacques, kalkoen- en kipsalades.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Voor informatie: Cantine Ferrari
Schrijf de eerste review