Maison Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste geval meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques. Uitgangspunt bij alle wijnen is dat iedere wijngaard zijn kenmerken heeft en dat het terroir dus leidend is. Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en streeft wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijk ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet zoiets algemeens als een ‘Jadot-stijl’, maar heeft elke wijn van Louis Jadot zijn eigen karakter.
KLIMAAT & TERROIR Een landklimaat met warme zomers en koude winters met zanderige en granieten grondsoorten. VINIFICATIE De druiven worden met de hand geplukt en daarna volledig vergist en gerijpt op eiken vaten. DRUIVEN chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 13,00% GEUR & SMAAK De wijn heeft aroma’s van bloemen en mooie nuances van ceder en honing. Genereus op de tong met volle witte vruchtentonen, kruiden en hazelnoot. De lange elegante afdronk voorspelt een groot rijpingspotentieel. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij rijke visgerechten met romige sauzen. WEETJE De wijngaarden van Bourgogne zijn verdeeld in: 1% Grand Cru (midden op de hellingen), 11% Premier Cru (onderste en bovenste deel van de hellingen) en 23% “Villages” (beneden rond de dorpen, zoals deze Meursault).
GEUR & SMAAK De wijn heeft aroma’s van bloemen en mooie nuances van ceder en honing. Genereus op de tong met volle witte vruchtentonen, kruiden en hazelnoot. De lange elegante afdronk voorspelt een groot rijpingspotentieel.
SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij rijke visgerechten met romige sauzen.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Schrijf de eerste review