Deze mooie frisse witte wijn is gemaakt van Tocai Italico druif. De druiven ondergaan een korte schil inweking van 2 uur en dan worden ze geperst. De most wordt voor 36 uur in een gekoelde tank bewaard, daarna ondergaat de wijn de eerste alcoholische vergisting op 16 graden celsius om vervolgens de tweede malolactische vergisting te krijgen.
Friulano van Villa Caratti heeft een licht gele kleur, een zeer aromatische geur van perzik en abrikoos en een mineraliteit met een lichte geur van vuursteen. Subtiele smaken met een frisse afdronk en amandel bitter aan het einde. Typisch Italiaans Wit.
Heerlijk als aperitief of bij risotto. Vis of gerechten op basis van ei.
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
<p>Domenico Fraccaroli is opgericht in 1958 door grootvader Domenico Fraccaroli in Paradiso di Pocenia het bedrijf in een “klein stukje paradijs” in Friuli Venezia Giulia. Sinds 2002 is het familiebedrijf uitgebreid met het domein “Grotta del Ninfeo” in Lavagno, Verona, waar zijn zoon Tiziano fraaie Valpolicella wijnen en Amarone ging maken. Tegenwoordig leveren Tiziano’s zonen Domenico en Luca alsmede dochter Maria een belangrijke bijdrage aan het succes van het bedrijf. Fraccaroli’s filosofie behelst naast kwaliteit en passie oprechtheid en bevlogenheid met respect voor natuur en traditie. De wijnen zijn in klassieke stijl gemaakt.</p>
Schrijf de eerste review