KLIMAAT & TERROIR De bodems zijn rijk aan kalksteen, leisteen, klei en zand. De druiven zijn met name afkomstig van de Pajoré wijngaard in Treiso. Een klein komt van de wijngaarden in Barbaresco en Serralunga. VINIFICATIE De druiven vergisten apart van elkaar in roestvrijstalen vaten. Dit proces duurt 3 weken. Na de malolactische gisting worden de wijnen gemengd en rijpt de uiteindelijke wijn 12 maanden in eikenhouten vaten.
GEUR & SMAAK De neus opent met een zweem van viooltjes en ontwikkeld zich in een bouquet van rijp rood fruit. In de smaak sappige rode kers en pruimen met een kruidige toon van saffraan. De afdronk is rond, vol en bijzonder lang. SERVEERSUGGESTIE Uitstekend bij vleesgerechten of bij belegen kazen. WEETJE Met ingang van de 2015 vintage is de blend van deze wijn veranderd, en is de Barbera druif aan de blend toegevoegd. Deze druiven werden hiervoor in de single vineyard wijnen gebruikt.
Nebbiolo
De Nebbiolo druif is een blauwe druivensoort, waarmee rode wijn wordt gemaakt.
Hij komt oorspronkelijk uit Italië en wordt gebruikt voor de bekende wijnen Barolo en Barbaresco uit de Piëmont. De druif is een moeilijke druif en bereikt alleen op zeer goede plaatsen zijn volle rijpheid. De druif geeft krachtige, donkere en sterk geurende wijnen. De wijn met deze druif bevat vrij veel tannine en moet daarom lang rijpen. De nebbiolo is een druif die niet makkelijk ergens anders aan te bouwen is. Toch wordt in Amerika en Australië deze druif aangebouwd.
Barbera
De Barbera druif komt vooral voor in Noordwest-Italië. Het is een druivensoort die probleemloos op allerlei bodemsoorten gedijt en een royaal volume per hectare kan leveren. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen (soms ook rood fruit) en een laag tannine-gehalte. Lang werd Barbera als een tweederangs druif beschouwd. Sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw is men in toenemende mate kwaliteitswijnen van deze druif gaan maken.
Italiaanse herkomstbenamingen voor Barbera-wijnen zijn: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato. De druif groeit onder andere ook in Argentinië en Californië.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Schrijf de eerste review