Banyuls Rimage Banyuls AOC

in het extreme zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Catalunya, bevindt zich het relatief kleine wijngebied van Collioure en Banyuls. Zelden zal men in Frankrijk zulke schilderachtige wijngaarden als hier aantreffen, soms letterlijk hangend over de Mediterrane zee, zo steil dat mechanisatie volkomen onmogelijk is. Het is er zo droog en warm dat de wijnranken heel erg diep moeten gaan, op zoek n...

lees complete omschrijving »

Kleur:
Rode wijn
Herkomst:
Frankrijk, Languedoc
Druivensoort
Grenache
Flesinhoud:
0.75 l
Alcoholpercentage:
16%

Deze wijn is tijdelijk niet leverbaar.

in het extreme zuiden van Frankrijk, tegen de grens met Catalunya, bevindt zich het relatief kleine wijngebied van Collioure en Banyuls. Zelden zal men in Frankrijk zulke schilderachtige wijngaarden als hier aantreffen, soms letterlijk hangend over de Mediterrane zee, zo steil dat mechanisatie volkomen onmogelijk is. Het is er zo droog en warm dat de wijnranken heel erg diep moeten gaan, op zoek naar koelte en water om te overleven. Wijngaarden waren er al in de tijd van de Griekse koloniën, ze werden verder uitgebreid door de Romeinen. Het waren echter de Tempeliers die, in de 13e eeuw, de wijnbouw hier vorm en faam gaven door de wijngaarden te ommuren en te voorzien van afwateringkanalen. De Tempeliers, in de streek op alle mogelijke manieren geëerd, hebben de wijnen van Banyuls en Collioure een duurzame en prestigieuze toekomst geschonken. De werkwijze is weinig veranderd sinds de tijd van de Tempeliers, hoogstens wat veraangenaamd door modernere en efficiëntere kelderapparatuur.
Domaine Vial-Magnères is een zelfstandig familiedomein sinds vier generaties. De familie Sapéras beschikt over 10 ha wijngaarden verdeeld in kleine percelen op de beste locaties van de herkomstbenaming. De wijngaarden liggen op terrassen, langs de kust. De bodem bestaat uit metamorfische stenen uit het Cambriaanse tijdperk, voornamelijk verweerde leisteen met een hoog gehalte aan minerale zouten. De totale aanplant (ook voor Collioure en VDP wijnen) bedraagt 60.000 wijnranken, met een gemiddelde leeftijd van 40-50 jaar. Grenache noir is het dominante ras, met 65% van de aanplant, gevolgd door grenache blanc/gris (11%), oude carignan (6%) en syrah (3%). Voor de Banyuls wijnen gebruikt men voornamelijk de grenache noir en de grenache blanc/gris voor de witte Banyuls. De opbrengst is zeer laag, hoogstens 20-25 hl/ha!
Vinificatie (wijnbereiding): alle Banyuls (rood en wit) worden klassiek gevinifieerd onder strenge temperatuurcontrole. Voor de Banyuls ‘Tradition’ wordt de most na een periode van circa 3 weken ‘gemuteerd’, d.w.z. dat de gisting wordt ‘gestild’ door het toevoegen van een kleine hoeveelheid zuiver wijndistillaat.

Wij gebruiken cookies om onze site beter te maken.