In het vriendelijke noordoosten van Italië, aan de oevers van het Gardameer en dicht bij het dorpje Bardolino, ligt het wijndomein van de familie Lenotti. De geschiedenis van Cantine Lenotti gaat terug tot 1906. Al aan het begin van de vorige eeuw had men een uitstekende regionale reputatie voor de lokale wijnen. Massimo Rosso is afkomstig van het heuvelachtig gebied aan de oostelijke kant van het Gardameer. De bodem is kiezelig en is van oorsprong morene (uitlopers van de gletsjers in de ijstijd). Deze wijn toont het beste van Italie's wijnmakers: finesse, elegantie. In de geur overheersen leert, hout, vanillie, truffel en cacao die in de smaak worden aangevuld met veel zwarte bessen. Door de rijping op diverse soorten eikenhout zijn de tannines mooi afgerond en de aroma's van toast en vanille goed geintegreerd. Italiaanse topper met elegantie en finesse!
Deze wijn toont het beste van Italie's wijnmakers: finesse, elegantie. In de geur overheersen leert, hout, vanillie, truffel en cacao die in de smaak worden aangevuld met veel zwarte bessen. Door de rijping op diverse soorten eikenhout zijn de tannines mooi afgerond en de aroma's van toast en vanille goed geintegreerd. Italiaanse topper met elegantie en finesse!
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Corvina (Veronese)
De Corvina (Veronese) is een laat rijpende Italiaanse druivensoort voor rode wijn. Deze druivensoort is het belangrijkste ingrediënt voor Valpolicella en Bardolino wijnen. De wijnen zijn zacht en licht en hebben niet veel kleur of tannine. De wijnen zijn echter fruitig en geparfumeerd met aroma's van kersen en bloemen. Het is belangrijk om de opbrengsten te beperken. Corvina is door zijn dikke schil zeer geschikt te om te drogen en zo de basis te vormen voor recioto en amarone omdat de dikke schillen de druivensoort beschermen tegen rot als ze tijdens het drogen ineen schrompelen.
In het vriendelijke noordoosten van Italië, aan de oevers van het Gardameer en dicht bij het plaatsje Bardolino, ligt het wijndomein van de familie Lenotti. De geschiedenis van Cantine Lenotti gaat terug tot 1906. Al aan het begin van de vorige eeuw had men een uitstekende regionale reputatie voor de lokale wijnen.
Na diverse investeringen en renovaties is de familie Lenotti zich volledig gaan toeleggen op het gehele proces van druif tot een schitterend eindproduct voor de verwende wijnconsument. De familie Lenotti heeft de beschikking over een flink aantal eigen wijngaarden in de volgende regio's: 'Le Folaghe' in Lugana, 'Le Crosare' in Valpolicella Classico, 'La Pra' en 'Vigna la Giare' in Bardolino Classico.
Meer informatie: Cantine Lenotti
Schrijf de eerste review