De enorme Spaanse hoogvlakte is een van de grootste en belangrijkste wijngebieden van de wereld. Hij brengt veel goedkope en gemakkelijke wijnen voort. Maar in dit grote gebied met zijn hooggelegen wijngaarden, rond hoofdstad Madrid, worden ook klassewijnen gemaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor die uit Almansa. Dit is een van de beste DO’s van de hoogvlakte, in de zuidoosthoek van de regio Castilla-La Mancha. Dit is zo’n beetje de overgang tussen de hoogvlakte en het gebied bij de Middellandse zee. Maar dit is nog wel écht de hoogvlakte, met wijngaarden op een hoogte tussen de 700 en 1000 meter. Dat zorgt voor intens smakende druiven met goede zuren, door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Deze Gran Marius wordt gemaakt van een selectie van de beste druiven van vier lokale druivenrassen, die de wijn een grote intensiteit geven. Rijping vindt plaats op barriques van Frans eiken gedurende een jaar. Dat kan deze krachtige wijn ook gemakkelijk hebben. Het is een buitengewoon glas rood, met een bijzondere intensiteit en diepgang.
Deze helder robijnrode wijn heeft een zachte rijpe en zwoele geur met kersen, aardbei, pruim en een vleugje vanille en gedroogde vijg. Volle, krachtige en rijpe smaak met laurierdrop, zwarte kersen en bessen, pure choco, licht kruidig en een vleugje vanille. Steak met tarte tatin van gekarameliseerde rode ui, fazant met champagne zuurkool, lamsbout met rozemarijn, knoflook en puree van pastinaak en aardappel.
Monastrell
De Mourvèdre druif is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans Mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell.
Deze Mourvèdre druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.
In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. De Fransen gebruiken deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen. Vooral in de Rhône-streek.
In het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif weleens in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren, maar wordt daar ook wel gemengd met Cinsault en Grenache. .
Bodegas Piqueras kan worden beschouwd als de drijvende kracht achter de D.O.Almansa. De bodega werd in 1915 opgericht door Mario Bonete, op een moment dat de wijnbouw in de streek nog niet erg ontwikkeld was. Lange tijd werd de door Piqueras geproduceerde wijn dan ook in bulk verkocht aan andere grote producenten. Ook werden druiven geleverd aan de lokale coöperatie, die nog altijd een van de leidende wijnbedrijven in de streek is. In 1961 kwam er echter verandering in deze situatie. Vanaf dat jaar besloot de familie om de wijnen zelf op fles te brengen en te verkopen. Een belangrijk en verstandig besluit. Door het harde werken van de familie Bonete volgde in 1966 bovendien de toekenning van de ‘eigen’ D.O. Almansa. Dit opende de markt verder voor export van de wijnen, die wereldwijd aftrek vinden. Bodegas Piqueras is een wijnbedrijf dat zijn wijnen vinifieert op een traditionele manier, in niet al te grote hoeveelheden, maar met een uitzonderlijke kwaliteit. Mario’s zoon Juan Pablo Bonete studeerde oenologie en werkte nauw samen met zijn vader. Hij volgde zijn vader op als dynamische nieuwe eigenaar, bijgestaan door zijn broer Angel. Zij hebben zich toegelegd op het maken van echte kwaliteitswijnen, waarbij ze de opbrengsten in de wijngaard laag houden. Voor de productie is het bedrijf in bezit van 190 hectare wijngaarden. Daarnaast zijn er contracten afgesloten met druiventelers in de streek voor nog eens 500 hectare. Op basis daarvan wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen liter wijn geproduceerd, waarme Piqueras tot de middelgrote bodega’s van de streek kan worden gerekend. In 2002 betrok het bedrijf een prachtige nieuwe winery, helemaal ontworpen en uitgerust voor de productie van moderne, dynamische en kwalitatief hoogstaande wijnen. De productie was hier lang heel traditioneel van karakter, met krachtige, houtgerijpte wijnen, in de categorie Reserva en –in de beste jaren- Gran Reserva. Wijnen die we gewend zijn van de Spaanse hoogvlakte. De afgelopen jaren is er echter ook ruimte gekomen voor de productie van moderne wijnen, met meer accent op het fruit, en dus ook wat minder houtrijping. Onder andere de wijnen onder de naam Valcanto zijn daar een goed voorbeeld van. Hout is wel aanwezig, maar door de rijping op vat kort te houden houdt het fruit in de wijnen ruimschoots de overhand. Een heerlijke nieuwe trend, waar het dynamische Piqueras perfect bij weet aan te sluiten.
Meer informatie: Bodegas Piqueras
Schrijf de eerste review