De Palena wijnen zijn vernoemd naar het Palena-gebied, een fantastische streek in het Chileense merengebied in de meest zuidelijke hoek van het land. Deze streek is een juweeltje qua natuur waar je ook de natuurlijke, zuivere waterreservoirs en de ongerepte bossen van Patagonië terugvindt. De wijnen worden geproduceerd op het beroemde wijndomein Valdivieso in Lontue onder leiding van hun team. Ze produceren hiermee wijnen die alles bevat waar Chili in uitblinkt: rijke, levendige smaken met een zachte textuur.
De wijngaarden zijn gelegen in één van de koelste delen van Leyda Valley. Als gevolg van de nabijkheid van de oceaan en gelegen te zijn op het laagste punt, blijven de zeemisten langer hangen, waardoor de invloed van de kust zijn volledig effectbereikt. Het fruit rijptheel langzaam, met behoud van zijn natuurlijke zuurtegraad en de delicate citroensmaak van de Chardonnay.
De oogst geschiedt volledig manueel en zijn onderhevig aan een strenge selectieprocedure.De oogst geschiedt volledig manueel en zijn onderhevig aan een strenge selectieprocedure.
De druiven worden in hun geheel geperst. Tijdens het fermentatieproces wordt er gebruik gemaakt van moderne wijnbouwtechnieken, met uitzondering van lucht. 50% Wordt gefermenteerd in Franse eiken vaten, de andere 50% in roestvrije stalenvaten. Ook de rijping, gedurende 12 maanden, gebeurt met diezelfde verdeling: 50% Franse eiken vaten en 50 roestvrije stalen vaten. Er heeft geen malolactische gisting plaatsgevonden.
Intense aroma’s van ananas, limoen en grapefruit met een vleugje vanille. Levendige en frisse smaaksensatie in de mond, stevige body en lange, zoete afdronk.
Zeer lekker met kip of kalkoen met romige sauzen, witte vis, tonijn, zalm met schelpjus en verse kruiden.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Sémillon
De Sémillon druif is een wat moeilijk plaatsbaar wit druivenras dat wereldwijd op grote schaal wordt gekweekt maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen opleveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen op met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen.
Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux.
De Sémillon druif komt ook voor onder de naam Sémillion.
De soort wordt uiteraard ook gebruikt in andere witte wijnen, bijvoorbeeld die van de Côtes de Gascogne.
Schrijf de eerste review