Central Valley of in het spaans Valle Central is de regio waar de bekendste en
oudste wijnstreken onder vallen. Onder andere Rapel en Maipo. Hier komen
de beroemde cabernet sauvignon en carmenères vandaan.
Wijnhuis omschrijving: Dit wijngoed werd in 1992 opgericht als zusterbedrijf van Viña Santa Carolina.
Reden hiervoor was dat men het potentieel van de beste Chileense terroirs
wilde laten zien. Begin jaren '90 was Viña Casablanca één van de pioniers in
de geroemde Casablanca Valley door er het land te kopen en te beplanten
wat later hun zogenaamde flagship wijngaard zou worden: Santa Isabel
Estate. Vandaag de dag is Viña Casablanca één van de meest prestigieuze
wijnhuizen in Chili en is ze bekend om haar frisse, rijke en elegante wijnen.
Sinds de introductie van Viña Casablanca wijnen is het huis erkend om het
totale assortiment en onderscheiden met diverse medailles in binnen- en
buitenland. Mede te danken aan vermaard wijnmaker Andrés Caballero.Topper van Wijn Verlinden.
Deze goudgele Santa Rosa Chardonnay van wijnmaker Andrés Caballero kan
één tot twee jaar bewaard worden.
Proefnotities: Intense aroma's van tropisch fruit (mango), appels en anijs. Mooie, volle
aanzet en frisheid op afdronk. Visgerechten met lichte sauzen of schaal- en schelpdieren. Ook een
uitstekende begeleider van pasta's en quiches.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Schrijf de eerste review