KLIMAAT & TERROIR Een zeeklimaat met (tegenwoordig) vaak warme zomers en milde winters. Het weer kan grillig zijn. Het terroir kent elementen van kalk, kiezel en klei. VINIFICATIE In vijf achtereenvolgende sessies alleen de door botrytis aangetaste sémillondruiven uit de trossen geplukt. Na de vergisting wordt de wijn geblend met circa 8% sauvignon blanc en een minieme hoeveelheid muscadelle.
GEUR & SMAAK Elegant verfijnde nobele toets en prachtige rijkdom van honing, zoete citrusvruchten, gedroogd geel fruit, vanille en acacia. SERVEERSUGGESTIE Een onweerstaanbare begeleider van crême brulée met citrus, bereidingen van gevogeltelever en blauwaderkazen. WEETJE De druiven in Sauternes worden, dankzij ochtendmist, aangetast door zogenaamde “edele rotting”, waardoor ze indrogen en de wijn een bijzonder rijke, honingachtige geur en smaak krijgt.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Sémillon
De Sémillon druif is een wat moeilijk plaatsbaar wit druivenras dat wereldwijd op grote schaal wordt gekweekt maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen opleveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen op met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. De Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen.
Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux.
De Sémillon druif komt ook voor onder de naam Sémillion.
De soort wordt uiteraard ook gebruikt in andere witte wijnen, bijvoorbeeld die van de Côtes de Gascogne.
Muscadelle
De Muscadelle druif is een wit druivenras (cépage) dat voornamelijk in de omgeving van Bordeaux en de Bergerac voorkomt, waar het ook vandaan schijnt te komen.
Men treft het ook aan in andere wijnstreken, zoals de Languedoc, Corbières, Côtes de Gascogne en de Roussillon.
In de Bordelais wordt Muscadelle gemengd met Sauvignon en Sémillon om witte wijnen te produceren, zoals Pessac-Léognan, Graves, en de beroemde wijnen van Sauternes en omstreken. In Dordogne leidt dit tot droge Bergeracwijnen, tot Lamothe-Montravel, Saussignac en de niet minder beroemde wijnen van Monbazillac.
Dit cépage produceert krachtige zachte wijnen:
licht aromatisch en met een laag zuurgehalte.
met een discreet parfum van muskaat.
Een van de belangrijkste aromas die zich ontwikkelen zijn bloemen van acacias.
Voor informatie: Château Violet
Schrijf de eerste review