In de schaduw van de beroemde Nebbiolo-druif is de Barbera in Piemonte de laatste jaren opgekomen als een druif voor fraaie en interessante wijnen. In het verleden werd hij als wat onbeduidend gezien, maar door een betere verzorging in de wijngaarden en zorgvuldig wijn maken blijkt hij prachtige wijnen voort te kunnen brengen, met veel karakter en prachtige zuren. De Barbera d'Alba is –de naam zegt het al- afkomstig van de wijngaarden rond het plaatsje Alba. Om zijn fruit te behouden ondergaat d e wijn een vrij korte gisting op de schillen, van maximaal 10 dagen. De rijping op eikenhouten vaten duurt maar kort, niet meer dan enige maanden. Door het rijp plukken van de druiven is het een wijn met veel kracht en overtuiging, geschikt om enige jaren op te leggen. Heerlijk.
Mooi krachtig en rijp in de geur, teer en vanille, pruimen en vijgen, leer, confiture, zwoel en complex in de geur, krachtig en intens in de smaak, niet zo elegant als de Barolo of Barbaresco, rijp, niet zoveel zuren als gewoonlijk bij barbera, breed en harmonieus. Perfect bij krachtige primi piatti, zoals risotto met truffels, mooi bij rood vlees en gerijpte kazen.
Barbera
De Barbera druif komt vooral voor in Noordwest-Italië. Het is een druivensoort die probleemloos op allerlei bodemsoorten gedijt en een royaal volume per hectare kan leveren. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen (soms ook rood fruit) en een laag tannine-gehalte. Lang werd Barbera als een tweederangs druif beschouwd. Sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw is men in toenemende mate kwaliteitswijnen van deze druif gaan maken.
Italiaanse herkomstbenamingen voor Barbera-wijnen zijn: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato. De druif groeit onder andere ook in Argentinië en Californië.
Schrijf de eerste review