De infanterist op het etiket, verwijst naar de graaf Placidi, wiens is verbonden is met het kasteel Poggio alle Mura. Deze adellijke familie uit Siena had een belangrijke rol in het stadsbestuur en kwam in de loop van de 15e eeuw in het bezit van de kasteel, als eerbetoon aan haar voorname rol namens de Republiek Siena in de oorlog tegen Florence. Vanaf dat moment hebben ze het kasteel tot 1959 in bezit gehad. De BelnerO wordt gemaakt van sangiovese druiven van de Estate vineyards, gelegen op de zuidelijke hellingen van Montalcino. De wijngaarden bevinden zich tussen de 170 en 230 meter hoogte. De alcoholische gisting duurt 8 tot 12 dagen op een temperatuur van 24-26 graden Celsius en de laatste 3 dagen op 30 graden Celsius. Hierna volgt de malolactische gisting op Frans eiken, waar de wijn tevens voor langere tijd op rijpt tot de botteling.
Zachte en volle smaak met zwartfruit van o.a. kersen, kruidig en 'aards'met een vleugje cacao. Rijpe, zwoele en volle geur van kersen, rozijn een vleugje chocolade en verse en gedroogde pruimen. Te serveren bij ribeye van de grill met rucola en parmzaanflinters, tarte tatin van rode ui met parelhoen, ragout van lam met risotto.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Voor informatie: Castello Banfi
Schrijf de eerste review