De DOC Brunello di Montalcino werd pas in 1980 in het leven geroepen. Maar met de kwaliteitsontwikkeling ging het zo snel, dat Brunello de eerste streek was die enkele jaren geleden de nieuwe kwaliteitsaanduiding ‘DOCG’ verwierf, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, de hoogste erkenning voor een wijnstreek in Italië. Voor deze wijn heeft Banfi gekozen voor microvinificatie, de druiven van de verschillende wijngaarden worden afzonderlijk van elkaar gevinifieerd. Na de rijping van 30 maanden in grote vaten, casks, wordt de blend samengesteld en rijpt deze nog 6 maanden verder in de fles. Het wettelijke minimum voor een Brunello is 24 maanden. Deze wijn is gemaakt van druiven van de historische wijngaarden van Banfi en is een prachtig voorbeeld van een grote Brunello, een machtige en klassieke wijn van de streek, breed en complex, met bijzonder goede tannines.
Geweldige geur, prachtige gelikt en mooi hout, zuidelijk en internationaal, kersen en vanille, heerlijk, met een volle smaak, een krachtige inzet, perfecte zachte tannines, fruit en sap, kruiden, mooie lengte, gelikt en romig. Doet het goed bij wildgerechten, rood vlees, een stevige stoofpot, krachtige kazen zoals een mooie Parmigiano Reggiano.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Voor informatie: Castello Banfi
Schrijf de eerste review