Eigenlijk zou je het niet verwachten in een streek waar de rode wijnen zo’n vooraanstaande plaats innemen, een krachtige zoete witte wijn. Maar na de maaltijd, als het dessert in aantocht is, wordt in Brunello altijd een lokale zoete wijn geschonken, ze zijn daar nu eenmaal dol op. Dat kan de bekende Vin Santo zijn, de gerijpte, mooie, licht sherry-achtige zoete wijn, maar ook de heel lokale Moscadello di Montalcino, die alleen hier mag worden gemaakt op basis van Moscadello, de lokale variant van de muscaat-druif. De druiven zijn zoet omdat ze laat worden geoogst, de DOCG schrijft voor dat dit pas na 10 oktober mag. Een risico voor wijnboeren, omdat het in Montalcino vanaf eind september vaak regent en het risico op verrotting toeneemt. Als gevolg van de extra lange rijping is het suikergehalte van de druiven fors hoger. De wijn wordt gemaakt op basis van 85% druiven van de gangbare jaargang, aangevuld met 15% wijn van de voorafgaande jaargang. Dit deel is al een jaar gerijpt op Franse eikenhouten barriques, zodat hij wint aan breedte en complexiteit. Een heerlijke zoete wijn is hiervan het resultaat.
Brede, intense en druivige geur, krachtig zoet en intens Muscaat, ananas, honing, bloemig, abrikozen, met een open smaak, vol en zeer krachtig zoet, aangenaam in zijn fruit, niet al te veel zuren, krachtig in zijn zoet, sappig , frisheid, perzik, niet te streng door zelfs een vleugje zoet en een zuurtje na. Geniet van hem bij fruitdesserts, bavarois, maar is ook prima bij een krachtige blauwe kaas, zoals gorgonzola picante of roquefort.
Muscadelle
De Muscadelle druif is een wit druivenras (cépage) dat voornamelijk in de omgeving van Bordeaux en de Bergerac voorkomt, waar het ook vandaan schijnt te komen.
Men treft het ook aan in andere wijnstreken, zoals de Languedoc, Corbières, Côtes de Gascogne en de Roussillon.
In de Bordelais wordt Muscadelle gemengd met Sauvignon en Sémillon om witte wijnen te produceren, zoals Pessac-Léognan, Graves, en de beroemde wijnen van Sauternes en omstreken. In Dordogne leidt dit tot droge Bergeracwijnen, tot Lamothe-Montravel, Saussignac en de niet minder beroemde wijnen van Monbazillac.
Dit cépage produceert krachtige zachte wijnen:
licht aromatisch en met een laag zuurgehalte.
met een discreet parfum van muskaat.
Een van de belangrijkste aromas die zich ontwikkelen zijn bloemen van acacias.
Voor informatie: Castello Banfi
Schrijf de eerste review