Toen wijngaardeigenaar François Delamotte zijn champagnehuis in 1760 oprichtte, kon hij vast niet vermoeden dat zijn champagnes ruim drie eeuwen later nog altijd op onze tafels zouden prijken. Diep weggestopt in het hart van de Côte des Blancs, in Le Mesnil-sur-Oger, bouwt Delamotte voort op de tradities van oprichter François. Delamotte - het zusterbedrijf van Salon - maakt champagnes with bold simplicity, gedurfde eenvoud. Dankzij het unieke terroir van de Côte des Blancs zijn de champagnes van Delamotte een toonbeeld van balans tussen kracht en subtiliteit. De druiven zijn afkomstig van uitsluitend grand cru-wijngaarden in Le Mesnil-Sur-Oger, Oger, Avize en Cramant. Om de champagnes zo puur mogelijk te houden, maakt Delamotte geen gebruik van eikenhouten vaten en kunstmatige gisten. Terecht groeide Delamotte uit tot het favoriete champagnehuis van vele connaisseurs, liefhebbers en levensgenieters.
KLIMAAT & TERROIR Een koel klimaat met kalkrijke bodems. De druiven zijn afkomstig van drie verschillende Grand Cru-wijngaarden: Le Mesnil-sur-Oger, Oger en Cramant. VINIFICATIE Méthode Champenoise; de tweede gisting vindt plaats op fles. De wijn rijpt 4 à 5 jaar en heeft een dosage van 7 gram suiker per liter. DRUIVEN chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 12,00% GEUR & SMAAK Een verfijnde, mineralige champagne met brioche, krijt en tonen van fris wit fruit en citrus. SERVEERSUGGESTIE Serveer op 12°Celsius als aperitief of als begeleider van schaalen schelpdieren (oesters!) en delicate gerechten met zeevis. WEETJE De wijngaarden van Le Mesnil-sur-Oger geven structuur, Oger zorgt voor rondeur en Cramant zorgt voor balans in de blend.
GEUR & SMAAK Een verfijnde, mineralige champagne met brioche, krijt en tonen van fris wit fruit en citrus.
SERVEERSUGGESTIE Serveer op 12°Celsius als aperitief of als begeleider van schaalen schelpdieren (oesters!) en delicate gerechten met zeevis.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Delamotte was in 1760 één van de slechts vijf huizen in de Champagnestreek. Het huis is gesitueerd in het hart van de Côte des Blancs, in Le Mesnil-Sur-Oger en is het “zusterhuis” van het welhaast mytische Champagnehuis Salon. Delamotte en Salon delen hetzelfde management- en wijnmakers-team. Als geen ander huis is Delamotte gericht op de locatie van haar wijngaarden. De druiven zijn afkomstig van uitsluitend Grand Cru-wijngaarden van de Côte des Blancs, uit Le Mesnil-Sur-Oger, Oger, Avize en Cramant. De elegante, uitstekend gedefinieerde stijl is kenmerkend voor de wijnen van Delamotte: het is simpelweg de bedoeling een jaar werken in de wijngaard zo precies mogelijk te vertalen in de wijn. Er wordt daarom geen gebruik gemaakt van eikenhouten vaten en er vindt geen uitgebreide gistselectie plaats.
Schrijf de eerste review