KLIMAAT & TERROIR Semi-continentaal klimaat. De bodem is bevat kalkrijke klei, mergel, kalksteen en fossiele oesters uit het Kimmeridgien-tijdperk. 70% van de wijngaarden heeft een zuidelijke expositie, 30% een westelijke. VINIFICATIE 30 tot 50% van de druiven vergist in gemiddeld 6 jaar oude eikenhouten vaten, het overige deel in RVS-tanks. 40 tot 60% van de wijn rijpt 10 tot 15 maanden in eikenhouten vaten, de rest op RVS, waar de wijn uiteindelijk wordt samengevoegd.
GEUR & SMAAK Montée de Tonnerre combineert kracht met elegantie. Complexe wijn met florale en fruitige aroma’s en een intens mineraal karakter. Gestructureerd in zijn jeugd, maar naarmate de wijn oudert, krijgt hij een zachter karakter en rijpere fruitaroma’s. SERVEERSUGGESTIE Serveer op 12-14° Celsius. Heerlijk bij schaal- en schelpdieren. WEETJE De Premier Cru Montée de Tonnerre is gelegen vlak naast Grands Crus Blanchot en Les Clos. Montée de Tonnerre heeft een uiterst gunstige, vrijwel zuidelijke expositie.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Domaine William Fèvre is een bedrijf met een onwaarschijnlijk potentieel. Het beschikt over ruim vijftig hectare eigen wijngaarden en het is daarmee de grootste particuliere wijngaardeigenaar van heel Chablis. Het productieproces is afgestemd om de nuances in terroir zo goed mogelijk te vertalen in de wijnen. Daarom wordt de grootste zorg besteed aan de conditie van de druiven. Het plukken gebeurt met de hand en de selectie is zeer streng. Dit alles om een zo zuiver mogelijk eindresultaat te verkrijgen. De kracht van wijnmaker Didier Seguier is het maken van mineralige, klassieke Chablis met puur fruit en een mooie balans in zuren.
Schrijf de eerste review