Het lijkt niet zo voor de hand te liggen: sangiovese gebruiken voor het maken van rosé. Deze druif wordt doorgaans gebruikt voor de kostbare Chianti. Maar met de populariteit van rosé kan het toch aantrekkelijk zijn er wat sangiovese voor te gebruiken. De oplossing is het laten ‘bloeden’ van de druiven aan het begin van de gisting. Van dit lichtgekleurde sap wordt een rosé gemaakt, de overgebleven druiven kunnen alsnog tot een krachtige Chianti worden verwerkt, omdat er relatief ook wat meer schillen overblijven ten opzichte van de hoeveelheid sap. En de rosé van sangiovese blijkt heerlijk fris en open van karakter te zijn, vooral ook door die heerlijke natuurlijke zuren van deze druif. Daarnaast wordt er nog 20% merlot aan toegevoegd, om de wijn wat extra room en rondeur te geven. Geen poespas, een gisting op lage temperatuur en je hebt een geweldige, krachtige rosé.
Het wijnhuis Ricasoli gebruikt voor deze wijn een duurzame sugar-cane based kurk.
Open geur, fruit, aardbeien en bessen, een vleugje kruidigheid,heel aantrekkelijk, in de smaak zacht en open, krachtig en breed, veel frisheid en zuren, een lichte tinteling, smaakvol. Perfecte wijn voor bij gegrilde zalm, salades, pasta met vissaus en natuurlijk als aperitief.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Voor informatie: Barone Ricasoli
Schrijf de eerste review