Deze Brolio Chianti Classico Riserva is hét vlaggenschip van de Chianti’s van Barone Ricasoli. Voor deze wijn wordt een selectie gemaakt van de beste Chianti-Classico-druiven, afkomstig van de eigen wijngaarden rond het prachtige oude familiekasteel. Door de fraaie ligging van de wijngaarden, tussen een hoogte van 280 en 480 meter, is het kwaliteitsniveau van de oogst hier altijd bijzonder hoog. De druiven zijn dus net iets rijper, zodat deze wijn altijd wat meer intensiteit heeft en een fraaie afronding. Een rijping op eiken barriques en tonneaux gedurende 18 maanden geeft de wijn nog meer complexiteit. De sangiovese, de klassieke druif van de Chianti, is aangevuld met kleine hoeveelheden merlot en cabernet sauvignon, de bekende Bordeaux-druiven. Deze zorgen voor nét even wat meer structuur en diepgang, waarbij de merlot de zuren van de sangiovese mooi afrondt. Daardoor is het een wijn met een bijzondere diepgang en een mooie balans.
Prachtige Chianti Classico van druiven afkomstig van de eigen wijngaarden rond het oude familiekasteel. De Sangiovese, de klassieke druif van de Chianti, is aangevuld met kleine hoeveelheden Merlot en Cabernet Sauvignon. Fraai klassiek glas, met een combinatie van fruit en specerijen en een fijne toasting van het hout. Weelderig en soepel, warm, met cassis, tabak, vleugje kruidnagel, veel spanning. Complexe en krachtige rode wijn. Lekker bij gegrild rood vlees, wildgerechten, zoals haas of wild zwijn, belegen kazen, krachtig smakende paté.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Voor informatie: Barone Ricasoli
Schrijf de eerste review