Villa Monticelli is de naam van een klein gehucht met alleen een huis en een oude, middeleeuwse toren, en dat nu deel uitmaakt van het landgoed van Barberani in Orvieto. Barberani heeft zich behalve op de witte Orvieto ook toegelegd op het maken van rode wijnen van klasse. Daarbij wordt geprofiteerd van het zachtere klimaat dat is ontstaan toen er een stuwdam in de Tiber werd aangelegd, waarbij het Lago di Corbara is ontstaan, het meer waar de wijngaarden bij liggen en dat ook de naam geeft aan de lokale DOC. Hij wordt gemaakt met een mengsel van de lokale Sangiovese en Cabernet- Sauvignon en Merlot uit de Bordeaux. Sangiovese geeft frisheid en levendigheid, de Bordeaux-druiven kracht en rondeur. Het is een volle en krachtige wijn, die moeiteloos zijn rijping van 24 maanden op eiken vaten kan doorstaan. Een krachtige, complexe rode wijn, een parel voor de wijnbouw in Umbrië.
Biologisch gecertificeerde wijn.
Mooie geur met een opwekkende frisheid, kersen en een vleugje mint, cassis, vanille, pittige smaak met frisse zuren en cassisfruit, vanille, zachte tannines, mooie elegantie. Mooi bij rood vlees van de grill, zoals ribeye, boeuf bourguignon, stevige belegen kazen.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Schrijf de eerste review