Maison Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste geval meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques. Uitgangspunt bij alle wijnen is dat iedere wijngaard zijn kenmerken heeft en dat het terroir dus leidend is. Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en streeft wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijk ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet zoiets algemeens als een ‘Jadot-stijl’, maar heeft elke wijn van Louis Jadot zijn eigen karakter.
KLIMAAT & TERROIR Saint-Véran heeft een arme bodem met relatief veel kalk en steen. Hierdoor zijn de wijnen mineraler. VINIFICATIE De druiven zijn met de hand geplukt en daarna gefermenteerd in roestvrijstalen vaten. DRUIVEN chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 13,00% GEUR & SMAAK Een delicate en jeugdige wijn met florale en fruitige tonen. Een klein zweempje hazelnoot op de achtergrond. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij charcuterie, schelp- en schaaldieren en andere visgerechten. WEETJE Saint-Véran is een kleine gemeente in de subregio Mâconnais.
GEUR & SMAAK Een delicate en jeugdige wijn met florale en fruitige tonen. Een klein zweempje hazelnoot op de achtergrond.
SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij charcuterie, schelp- en schaaldieren en andere visgerechten.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Het bekende bourgognehuis Louis Jadot werd opgericht in 1859 door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig beschikt Maison Louis Jadot over zo’n 150 hectare eigen wijngaarden en is het huis actief van de Côte de Nuits tot de Beaujolais. Uitgangspunt bij alle geproduceerde wijnen is dat het terroir leidend is. Wijnmaker Frédéric Barnier streeft er dan ook naar zo weinig mogelijk ingrepen te doen tijdens het vinificatieproces. Daarnaast bouwt het wijnhuis ambitieus aan de toekomst. Zo is Maison Louis Jadot sinds 1996 eigenaar van Château des Jacques in Moulin-à-Vent. Het was daarmee het eerste Bourgognehuis van betekenis met aanzienlijke belangen in de Beaujolais.
Schrijf de eerste review