Maison Louis Jadot werd in 1859 opgericht door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig bezit het meer dan 225 hectare eigen wijngaarden. Het totale assortiment omvat wijnen uit Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais, in het laatste geval meestal gemaakt op het eigen Château des Jacques. Uitgangspunt bij alle wijnen is dat iedere wijngaard zijn kenmerken heeft en dat het terroir dus leidend is. Om die reden laat men de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan en streeft wijnmaker Frédéric Barnier er naar om tijdens het vinificatieproces zo weinig mogelijk ingrepen te doen. Hierdoor bestaat er niet zoiets algemeens als een ‘Jadot-stijl’, maar heeft elke wijn van Louis Jadot zijn eigen karakter.
KLIMAAT & TERROIR Een landklimaat met warme zomers en koude winters. De bodem bestaat uit graniet, met een bovenlaag van kiezel en zand. VINIFICATIE Drie tot vier weken vergisting van de ontsteelde druiven op lage temperatuur. DRUIVEN gamay ALCOHOL PERCENTAGE 14,00% GEUR & SMAAK Een ronde, soepele wijn met zacht rood fruit en florale tonen. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij charcuterie of milde kazen. WEETJE Brouilly is de grootste cru uit de Beaujolais. De stijl is meestal eleganter dan die van wijnen uit de Côte de Brouilly, die van vulkanische hellingen afkomstig zijn.
GEUR & SMAAK Een ronde, soepele wijn met zacht rood fruit en florale tonen. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij charcuterie of milde kazen. WEETJE Brouilly is de grootste cru uit de Beaujolais. De stijl is meestal eleganter dan die van wijnen uit de Côte de Brouilly, die van vulkanische hellingen afkomstig zijn.
Gamay
Gamay, ook wel Gamay Noir à Jus Blanc genoemd, is een blauwe druivensoort die voor de productie van wijn wordt gebruikt. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog. Soms wel 100 tot 200 hectoliter. Vooral de bekende Beaujolais in de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif vermengt met de Pinot noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Passetoutgrain. Rondom Tours, in de Loirevallei, is er op kleine schaal ook nog wel succes. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen. Voorts komt de druif voor in Zwitserland.
Al in de 14e eeuw is de Gamay als gecultiveerde variant bekend geworden vanuit het plaatsje Gamay, gelegen 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. En dit vooral vanwege de hoge opbrengsten. Omdat dit een bedreiging vormde voor de delicate en gevoelige Pinot noir, is zij om de reden van “schadelijk voor de gezondheid” door hertog Filips de Stoute in 1395 uit Bourgondië verbannen.
De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, licht van kleur en dronk alsmede de tonen van kersen en frambozen.
In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique. Zoals dat gaat bij Beaujolais Primeur
Voor informatie: Louis Jadot
Schrijf de eerste review