Château des Jacques is gevestigd in een prachtig 17e eeuws herenhuis in Romaneche-Thorins in de cru Moulin-à-Vent. Op de 88 hectaren met granietrijk terroir groeit de gamay waarvan Cyril Chirouze prachtige Cru-wijnen maakt. Niet alleen Moulin-à-Vents met een geweldig bewaarpotentieel, maar ook Morgon, Fleurie, Chénas en zelfs een witte Beaujolais van chardonnay. De druiven worden handmatig geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens worden de druiven ontsteeld in een speciale machine die iedere druif zorgvuldig van de steeltjes verwijdert. Op die manier wordt voorkomen dat de groene tannines van de steeltjes in de wijn terechtkomen. Château des Jacques was een van de eerste wijnhuizen in de Beaujolais die deze techniek toepaste. Net als in de Bourgogne is het terroir van de Beaujolais leidend en worden de wijnen zo natuurlijk mogelijk gevinifiëerd.
KLIMAAT & TERROIR Een landklimaat met warme zomers en koude winters. De bodem bestaat uit graniet met sporen van vulkanisch basalt. VINIFICATIE De wijn is vergist op RVS en heeft daarna enige tijd rijping op eikenhouten fusten ondergaan. DRUIVEN gamay ALCOHOL PERCENTAGE 13,50% GEUR & SMAAK Deze wijn wordt getypeerd door donker fruit. SERVEERSUGGESTIE Morgon houdt van licht wild. WEETJE Alle Crus de Beaujolais van Jadot zijn op dezelfde manier gevinifieerd als zijn rode Bourgognes. Derhalve kunnen deze wijnen zich prachtig ontwikkelen door flesrijping.
GEUR & SMAAK Deze wijn wordt getypeerd door donker fruit. SERVEERSUGGESTIE Morgon houdt van licht wild. WEETJE Alle Crus de Beaujolais van Jadot zijn op dezelfde manier gevinifieerd als zijn rode Bourgognes. Derhalve kunnen deze wijnen zich prachtig ontwikkelen door flesrijping.
Gamay
Gamay, ook wel Gamay Noir à Jus Blanc genoemd, is een blauwe druivensoort die voor de productie van wijn wordt gebruikt. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog. Soms wel 100 tot 200 hectoliter. Vooral de bekende Beaujolais in de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif vermengt met de Pinot noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Passetoutgrain. Rondom Tours, in de Loirevallei, is er op kleine schaal ook nog wel succes. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen. Voorts komt de druif voor in Zwitserland.
Al in de 14e eeuw is de Gamay als gecultiveerde variant bekend geworden vanuit het plaatsje Gamay, gelegen 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. En dit vooral vanwege de hoge opbrengsten. Omdat dit een bedreiging vormde voor de delicate en gevoelige Pinot noir, is zij om de reden van “schadelijk voor de gezondheid” door hertog Filips de Stoute in 1395 uit Bourgondië verbannen.
De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, licht van kleur en dronk alsmede de tonen van kersen en frambozen.
In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique. Zoals dat gaat bij Beaujolais Primeur
Het bekende bourgognehuis Louis Jadot werd opgericht in 1859 door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig beschikt Maison Louis Jadot over zo’n 150 hectare eigen wijngaarden en is het huis actief van de Côte de Nuits tot de Beaujolais. Uitgangspunt bij alle geproduceerde wijnen is dat het terroir leidend is. Wijnmaker Frédéric Barnier streeft er dan ook naar zo weinig mogelijk ingrepen te doen tijdens het vinificatieproces. Daarnaast bouwt het wijnhuis ambitieus aan de toekomst. Zo is Maison Louis Jadot sinds 1996 eigenaar van Château des Jacques in Moulin-à-Vent. Het was daarmee het eerste Bourgognehuis van betekenis met aanzienlijke belangen in de Beaujolais.
Schrijf de eerste review