Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir bestaat uit leisteen, zand en keien. In het “garrigues”-landschap staat veel rozemarijn en wilde lavendel. De vroeg in de morgen geplukte trossen worden direct geperst en onder koele omstandigheden apart gevinifiëerd.
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
De kleur is heel lichtroze, met een mooie schittering. De geur is delicaat en complex, met rozenblaadjes, granaatappel en citrus. In de mond is deze rosé soepel en fris, met een kruidige ondertoon. Serveersuggestie: Heerlijk bij een zomerse salade, gegrilde gamba’s of gevogelte.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
<p>Château Puy Servain is sinds 1943 het familiedomein van de familie Hecquet. Gelegen in de verlenging van de heuvels van Saint Emilion, ongeveer 20 km ten westen van Bergerac, liggen de wijngaarden van Montravel op de zonovergoten heuvels. We zijn hier in het hart van het land van Michel de Montaigne. Daniel Hecquet –2e generatie - is afgestudeerd aan het Instituut voor Oenologie van Bordeaux. Hij begon zijn oenologen-carrière op Château d’Yquem waar hij onder de indruk was van de creativiteit en de strenge eisen die gesteld werden. Daniel werkte 8 jaar bij het oenologisch laboratorium CIVRB (Conseil Interprofessionnel des Vins de la Région de Bergerac). Ook gaf hij oenologielessen in Bordeaux. Met zijn gedegen theoretisch achtergrond is hij een graag geziene consultant voor veel bedrijven in de Bergerac. Mede onder Het is in Ponchapt, in de buurt van Port-Sainte-Foy en Fleix, op de top van één van deze vol in de zon gelegen hellingen waar Daniel en Catherine Hecquet het landgoed Puy Servain exploiteren. Een prachtig domein, bijzonder goed gelegen, op de top van een van de hoogste heuvels van de regio. Hier produceert Daniel uitstekende wijnen van Bergerac en Montravel en Pécharmant. Château Puy Servain ontleent zijn naam aan de plaats: Sommet (=top) hetgeen “Puy” wordt genoemd in deze streek. “Servain” betekent zoveel als: “geserveerd door de wind”; de wind heeft vrij spel. De wijnstokken op deze hellingen profiteren van bijzonder gunstige zonneschijn. De ideaal gedraineerde bovengrond verhult een kalksteenbasis die de mineraliteit in de wijnen bevordert. Le seigneur van Montaigne, (1533-1592) filosoof en voorloper van oenophilia, zei:<br />
"De wijngaarden zijn tuinen en plaatsen van plezier, van een bijzondere schoonheid waar ik leerde hoeveel kunst kan worden gerealiseerd vanuit zo’n heuvelachtig hobbelig perceel” Zeer mooie stelregel van een filosoof. Daniel Hecquet’s motto:<br />
“Le meilleur a la limite du possible”, “het beste op de limiet van het mogelijke”. Daniel maakt bewonderenswaardige witte wijnen, droog en zoet en prachtige rode wijnen, vlezig, expressief met een dichtheid conform de puurste traditie van de<br />
wijnen van de Bergerac, Montravel en Pécharmant.</p>
Meer informatie: Château Puy Servain
Schrijf de eerste review