KLIMAAT & TERROIR Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir bevat kalkrijke zand- en rode kleigrond vol met stenen. VINIFICATIE De druiven worden ’s nachts geoogst, bij aankomt op het wijndomein snel gekoeld en op lage temperatuur vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt 6 à 8 maanden in eikenhouten vaten, waarbij de gistcellen regelmatig worden omgeroerd.
GEUR & SMAAK De Chardonnay heeft een licht goudgele kleur met citrus en passievruchten in de neus. Heerlijk sappig met mooie zuren, een volfruitige wijn met verse ananas in de afdronk. SERVEERSUGGESTIE Combineer deze wijn op een zonnige avond met gebakken coquilles, gesmoorde groenten en sinaasappelboter, echt smullen! WEETJE Chardonnay afkomstig uit sHérault en Aude. Hérault is warm en zorgt voor rijkdom. Aude koeler en de druiven hebben een bijna Bourgogne-achtige mineraliteit. De combinatie van deze twee gebieden zorgt voor een perfect evenwicht in deze wijn.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Domaines Virginie staat model voor de Franse wijnbouw van de eenentwintigste eeuw. Het is een nog jong, hypermodern bedrijf met een no-nonsense benadering van wijn. Virginie is gevestigd in Béziers en heeft als werkterrein de Languedoc waarbinnen vooral het departement Aude een belangrijke plaats inneemt.
Het was de in Frankrijk woonachtige jonge Belg Pierre Degroote die in 1989 het bedrijf oprichtte. Hij had zichzelf als landbouwkundige met specialisatie oenologie ten doel gesteld uitsluitend betaalbare wijnen te produceren zoals de consument die het meeste waardeert. Deze marktgerichte benadering leidde ertoe dat Virginie binnen tien jaar behoorde tot de vijf grootste wijnbedrijven van de Languedoc-Roussillon.
In die eerste jaren kreeg Pierre hulp van Frankrijk's bekendste flying winemaker Jacques Lurton die wijnen maakte volgens Australisch concept. Ook nu nog is de stijl van werken bij Virginie uitgesproken Australisch, dus zonder franje maar wel met overgave en een volledige beheersing van alle technische details. Het enige wat telt is een onberispelijke kwaliteit.
Virginie is volledig gespecialiseerd in de productie van vins de pays de cépage, wijnen die hun identiteit en herkenbaarheid primair ontlenen aan het druivenras waarvan ze gemaakt zijn. Het gaat daarbij overigens om heel wat meer dan alleen wijnen van cabernet sauvignon en chardonnay. Ook de zogeheten Rhône druiven, die hier in de Languedoc verbluffende resultaten opleveren, nemen een prominente plaats in binnen het aanbod van het bedrijf. En sinds kort ook twee assemblages: een rosé van cinsault en merlot; een rode wijn van grenache met merlot.
Bij Virginie streeft men er bovenal heel nauwgezet naar om voor iedere druif het geschiktste terroir te vinden. In het ene geval is dat kleirijke zandgrond in een zo koel mogelijke omgeving, soms kiest men juist voor kalkbodems op een warme plek. En dat het hechten van zoveel belang aan terroir juist ook zinvol is bij het maken van cépage wijnen wordt iedere keer duidelijk bij het proeven van het resultaat.
Schrijf de eerste review