KLIMAAT & TERROIR Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir bevat kalkrijke zand- en rode kleigrond vol met stenen. VINIFICATIE De druiven worden ‘s nachts geoogst en afzonderlijk van elkaar op lage temperatuur gevinifieerd in roestvrijstalen tanks.
GEUR & SMAAK Frisse, fruitige wijn aroma’s van citrus, wit fruit en florale tonen. De smaak is levendig en elegant met een ronde structuur en een aangename zuurgraad. SERVEERSUGGESTIE Serveer op 10°Celsius als aperitief, bij lichte (voor- of lunch)gerechten, salades, pasta’s met groenten, vis of kip en schaaldieren. WEETJE Virginie is genoemd naar de dochter van de eerste eigenaar van het wijnhuis Virginie, dat ligt bij het plaatsje Montblanc in de Languedoc ten noordoosten van Beziers.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Grenache Blanc
De Grenache Blanc is een productieve betrekkelijk probleemloze druivensoort voor witte wijn met veel extract. De wijn heeft een hoog natuurlijk alcoholgehalte en maar weinig zuren.
Domaines Virginie staat model voor de Franse wijnbouw van de eenentwintigste eeuw. Het is een nog jong, hypermodern bedrijf met een no-nonsense benadering van wijn. Virginie is gevestigd in Béziers en heeft als werkterrein de Languedoc waarbinnen vooral het departement Aude een belangrijke plaats inneemt.
Het was de in Frankrijk woonachtige jonge Belg Pierre Degroote die in 1989 het bedrijf oprichtte. Hij had zichzelf als landbouwkundige met specialisatie oenologie ten doel gesteld uitsluitend betaalbare wijnen te produceren zoals de consument die het meeste waardeert. Deze marktgerichte benadering leidde ertoe dat Virginie binnen tien jaar behoorde tot de vijf grootste wijnbedrijven van de Languedoc-Roussillon.
In die eerste jaren kreeg Pierre hulp van Frankrijk's bekendste flying winemaker Jacques Lurton die wijnen maakte volgens Australisch concept. Ook nu nog is de stijl van werken bij Virginie uitgesproken Australisch, dus zonder franje maar wel met overgave en een volledige beheersing van alle technische details. Het enige wat telt is een onberispelijke kwaliteit.
Virginie is volledig gespecialiseerd in de productie van vins de pays de cépage, wijnen die hun identiteit en herkenbaarheid primair ontlenen aan het druivenras waarvan ze gemaakt zijn. Het gaat daarbij overigens om heel wat meer dan alleen wijnen van cabernet sauvignon en chardonnay. Ook de zogeheten Rhône druiven, die hier in de Languedoc verbluffende resultaten opleveren, nemen een prominente plaats in binnen het aanbod van het bedrijf. En sinds kort ook twee assemblages: een rosé van cinsault en merlot; een rode wijn van grenache met merlot.
Bij Virginie streeft men er bovenal heel nauwgezet naar om voor iedere druif het geschiktste terroir te vinden. In het ene geval is dat kleirijke zandgrond in een zo koel mogelijke omgeving, soms kiest men juist voor kalkbodems op een warme plek. En dat het hechten van zoveel belang aan terroir juist ook zinvol is bij het maken van cépage wijnen wordt iedere keer duidelijk bij het proeven van het resultaat.
Schrijf de eerste review