KLIMAAT & TERROIR De wijngaarden liggen landinwaarts, beschut door de Montagne Noire: een kleine, middelhoge bergketen in de buurt van Carcassonne. Het gebergte is de scheidslijn tussen een Atlantisch en een mediterraan klimaattype. VINIFICATIE De druiven worden ’s nachts geoogst. Hierna volgt ontstelen en inweken, waarna de druiven onder bescherming van koolzuurgas geperst worden (om oxidatie te voorkomen). Het vergiste sap rijpt gedurende enkele maanden op zijn ‘lie’.
GEUR & SMAAK De Vallée Blanche heeft te typische aromatische kenmerken van viognier: indrukwekkend tropisch fruit, zoals banaan en mango, en een elegant ‘bloemetje’. De structuur is zachtzwoel, maar met voldoende frisse tonen. SERVEERSUGGESTIE Heerlijk bij risotto met asperges, kreeft of in combinatie met gerechten uit de Aziatische keuken. WEETJE ‘Vieilles vignes’ betekent oude druivenstokken. Naarmate de druivenplant oudert, wordt het wortelgestel dieper. Hierdoor krijgen de druiven en de wijn meer smaakstoffen.
Viognier
De Viognier druif is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei ten behoeve van de wijnbouw wordt aangeplant. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is kenmerkend door haar boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en is vrijwel altijd droog. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken. Onderwijl zijn er al wel successen geboekt met het maken van zoete “Late oogst” wijn.
Ook elders wordt deze De Viognier druif met succes aangeplant. In de Ardèche, maar ook in de Languedoc-Roussillon wint zij aan populariteit. In Zwitserland maar ook buiten Europa in Australië, Californië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland gedijt de druif goed. In Italië en Japan komt men haar in mindere mate ook tegen.
De oorsprong van de De Viognier druif was lange tijd niet duidelijk. Men vermoedt dat de Romeinen de druif vanuit Dalmatië naar de Rhône brachtten. Volgens een legende zou Keizer Probus dit in het jaar 281 gedaan hebben. Een andere legende vertelt dat de druif via de Rhône naar Beaujolais werd verscheept, maar precies bij het huidige Condrieu door plaatselijke rovers in beslag zou zijn genomen.
Ook de naamgeving van de Viognier is onzeker. Het meest aannemelijk lijkt de naam van de stad Wenen, Vienna, destijds een belangrijke Romeinse voorpost. Evenwel kan het afgeleid zijn van Gehennae “De weg naar de hel”, zinspelend naar de moeilijke groei van de druif.
De opbrengst van de Viognier is echter laag. Ten tijde van de druifluis-crisis eind 19e eeuw, was de opbrengst zo laag dat het vaak niet eens de moeite was om nog te oogsten. Daarna kampte men met de chaos van de Eerste Wereldoorlog. Tezamen was dit bijna de reden om de druif niet meer aan te planten.
Pas in 2004 werd middels DNA-onderzoek bekend dat de druif aan de rode Freisa-druif verwant is. Overigens bleek in dat zelfde onderzoek dat de Italiaanse druif Nebbiolo van deze zelfde Freisa afstamt.
In 1968 was er in de Rhônevallei slechts 14 hectare mee beplant. 15 Jaar later leefde de Rhône-wijnen helemaal op en zo ook de Viognier. In Condrieu, wat als thuishaven van de druif wordt beschouwd, groeide het beplante areaal van een schamele 8 ha in 1968, naar 20 ha in 1980 tot meer dan 100 ha in het jaar 2000.
[bewerken] EigenschappenVoorheen was de Viognier een vrij algemene druif. Nu is zij van een speciale klasse die het vooral in het noordelijke Rhône-gebied uitstekend doet.
Behalve een lage opbrengst en een moeilijke groei is de druif ook gevoelig voor meeldauw. Het heeft onregelmatige oogsten en de druiven kunnen alleen maar geplukt worden als ze precies volledig rijp zijn. Wanneer het oogstmoment te vroeg gekozen wordt blijven de aroma’s achterwege waardoor de wijn niet tot volledige ontwikkeling zal komen. Wordt het moment te laat gekozen dan blijkt de wijn te vettig en geparfumeerd. Het plukmoment wordt bepaald aan het suikergehalte in de druif wanneer het een potentieel alcoholgehalte van 13% kan leveren. De druif verkiest een lang groeiseizoen, doch gedijt ook goed in koelere gebieden.
De Franse Mistral heeft een bijzondere invloed op de wijngaarden in het noordelijk Rhône-gebied, de Septentrional. De wind tempert de temperaturen van het mediterrane klimaat. Zo komt het dat er twee stromingen van Viognier-wijnen zijn. De eerste is de “Originele” stroom en dat zijn dus de wijnen uit Condrieu. De tweede zijn dan alle andere Viogniers uit Frankrijk en de rest van de wereld.
[bewerken] Viognier en spijzenVanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten zoals uit de Thaise- of Vietnamese keuken. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering zou het de sake bij de sushi kunnen vervangen. Eveneens kan de wijn goed samengaan met open Franse kazen. Met andere woorden: de Viognier levert een behoorlijk neutrale wijn die zich op fles goed ontwikkelt en bij veel gerechten laat aansluiten.
De wijngaarden van de Vallée Blanche liggen landinwaarts, beschut door de Montagne Noire: een kleine, middelhoge bergketen in de buurt van Carcassonne. Het gebergte is de scheidslijn tussen een Atlantisch en een mediterraan klimaattype.
Schrijf de eerste review