Een klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. De bodem bestaat uit kalkrijke zandgrond met een onderlaag van klei. Tijdens een tien tot achttien uur durende schilinweking wordt een deel van het stevige appelzuur afgebouwd en komen mooie fruitige aroma’s naar voren. Na de voorzichtige persing komt de vergisting verder op gang. De uiteindelijke blend wordt daarna samengesteld en de wijn rust nog enige tijd op RVS cuves. Weetje: In de gemeente Naujan et Postiac, in de Entre-Deux-Mers tussen Dordogne en Garonne oogst de familie hun druiven van zes tot zestig jaar oude stokken in kalkrijke zandgrond met een onderlaag van klei. Hamersma.
Deze fonkelend goudgeel gekleurde wijn heeft zuivere, stuivende aroma's van tropische vruchten, citrus en groene appel. Maar ook die van verse bloemen, kruiden als munt en een satijnzachte, bijna romige structuur. Serveersuggestie: Te serveren als aperitief of begeleidende wijn bij salades, vis, schelp- en schaaldieren.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Muscadelle
De Muscadelle druif is een wit druivenras (cépage) dat voornamelijk in de omgeving van Bordeaux en de Bergerac voorkomt, waar het ook vandaan schijnt te komen.
Men treft het ook aan in andere wijnstreken, zoals de Languedoc, Corbières, Côtes de Gascogne en de Roussillon.
In de Bordelais wordt Muscadelle gemengd met Sauvignon en Sémillon om witte wijnen te produceren, zoals Pessac-Léognan, Graves, en de beroemde wijnen van Sauternes en omstreken. In Dordogne leidt dit tot droge Bergeracwijnen, tot Lamothe-Montravel, Saussignac en de niet minder beroemde wijnen van Monbazillac.
Dit cépage produceert krachtige zachte wijnen:
licht aromatisch en met een laag zuurgehalte.
met een discreet parfum van muskaat.
Een van de belangrijkste aromas die zich ontwikkelen zijn bloemen van acacias.
Jean-Louis Despagne is een fenomeen. De afgelopen decennia heeft hij de wereld versteld doen staan met zijn sublieme Bordeauxwijnen uit Entre-deux-Mers. Despagne werkte een aantal jaren als oenoloog in Noord-Afrika en in Noord- en Zuid-Amerika vooraleer hij het domein van zijn vader overnam. Dat domein is Tour de Mirambeau in Naujan et Postiac. Despagne had er grootse plannen mee.
Hij breidde door de jaren heen de wijngaard uit van 20 naar 88 hectare, verhoogde de dichtheid van de aanplant tot 5000 stokken per hectare en verlaagde de opbrengst tot 1,5 kilo druiven per stok. Doelstelling: betere rijpheid en meer concentratie in de wijn. Ook in de kelder streeft Despagne naar perfectie. De gisting gebeurt bij een volledige temperatuur-beheersing, alle vinificatie- en opslagruimtes zijn geklimatiseerd en de mate van hygiëne leidde in 1997 tot het krijgen van een ISO 9002 certificaat. Het was het eerste ISO- ertificaat dat aan een Frans wijnbedrijf werd uitgereikt.
De wijnen van Tour de Mirambeau zijn als gevolg van alle bovenstaande inspanningen toonbeelden van zuiverheid, ongeacht welke kleur ze hebben. Inmiddels staat Thibault Despagne, zoon van Jean-Louis, aan het roer van het bedrijf.