KLIMAAT & TERROIR Een klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir kent elementen van kalk, kiezel en klei. VINIFICATIE De druiven worden ingeweekt en vervolgens op staal vergist. Al naar gelang de kwaliteit van het oogstjaar volgt voor een deel van de wijn rijping op barriques van twee tot drie jaar oud.
GEUR & SMAAK Een wijn met prachtig zuivere kersen- en frambozenaroma’s, een soepele en vriendelijke smaak. Daarnaast heeft de wijn pit, structuur en lengte. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij mooie vleesgerechten en milde kazen. WEETJE Deze wijn is afkomstig uit Entre-Deux-Mers, maar mag niet op de markt verschijnen onder die naam. Entre-Deux-Mers is een appellatie die alleen geldt voor witte wijnen.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Jean-Louis Despagne is een fenomeen. De afgelopen decennia heeft hij de wereld versteld doen staan met zijn sublieme Bordeauxwijnen uit Entre-deux-Mers. Despagne werkte een aantal jaren als oenoloog in Noord-Afrika en in Noord- en Zuid-Amerika vooraleer hij het domein van zijn vader overnam. Dat domein is Tour de Mirambeau in Naujan et Postiac. Despagne had er grootse plannen mee.
Hij breidde door de jaren heen de wijngaard uit van 20 naar 88 hectare, verhoogde de dichtheid van de aanplant tot 5000 stokken per hectare en verlaagde de opbrengst tot 1,5 kilo druiven per stok. Doelstelling: betere rijpheid en meer concentratie in de wijn. Ook in de kelder streeft Despagne naar perfectie. De gisting gebeurt bij een volledige temperatuur-beheersing, alle vinificatie- en opslagruimtes zijn geklimatiseerd en de mate van hygiëne leidde in 1997 tot het krijgen van een ISO 9002 certificaat. Het was het eerste ISO- ertificaat dat aan een Frans wijnbedrijf werd uitgereikt.
De wijnen van Tour de Mirambeau zijn als gevolg van alle bovenstaande inspanningen toonbeelden van zuiverheid, ongeacht welke kleur ze hebben. Inmiddels staat Thibault Despagne, zoon van Jean-Louis, aan het roer van het bedrijf.
Schrijf de eerste review