KLIMAAT & TERROIR Een zeeklimaat met (tegenwoordig) vaak warme zomers en milde winters. Het weer kan grillig zijn. Het terroir kent voornamelijk elementen van kalk, kiezel en klei. VINIFICATIE Alleen de gezondste druiven komen na ontstelen in aanmerking voor de vergisting. Na de alcoholische gisting ondergaat de wijn een achttien maanden durende rijping op nieuw Frans eikenhout.
GEUR & SMAAK Een klassieke Bordeaux met aroma’s van donkerrood fruit en cederhout. In de smaak komt dat kersenfruitig in al zijn frisheid terug naast een veelheid aan kruidige aroma’s, chocolade en een stevig tannineuze structuur. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij rijke vleesgerechten en oude brokkelkazen. WEETJE Het Château Carignan, naamgever van deze wijn, dateert van 1452. Het fruit voor deze wijn is afkomstig van stokken ouder dan 40 jaar.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Château Carignan ligt in Carignan de Bordeaux, een streek 10 kilometer oostelijk van de stad Bordeaux. De belangrijkste druivenvariëteit voor het huis is, net als voor rechteroever-wijnen Saint Emilion en Pomerol, de merlot. De kleirijke kalkheuvels in het gebied leveren subtiele lekkere zachtronde en fruitige wijnen op die bij iedereen in de smaak vallen.
Het kasteel van Carignan – een heus sprookjesslot met spitse torens en kantelen, begroeid met adembenemende rozenstruiken – dateert van 1452. Het landgoed was ooit een geschenk van Karel de VII aan Jean Poton de Xaintrailles die zich aan de zijde van Jeanne d’Arc verdienstelijk had gemaakt voor het Franse koninkrijk.
In de loop van de geschiedenis hebben vele illustere families het in bezit gehad: onder andere de Canteloups, Géres, de Vallier en de familie Montesquieu. Voorlaatste eigenaar Philippe Pieraerts kocht het Château in 1981. Hij restaureerde en modernisserde het kasteel , de tuinen, de landerijen, de wijnkelder en bebouwing. En natuurlijk ging hij nog mooiere wijnen maken, met de hulp van expert Louis Mitjaville.
Landgoed Château Carignan telt in totaal honderdvijftig hectare grond waarvan 65 ha. is aangeplant met wijnranken. Een derde deel van de gaarden is ouder dan veertig jaar; de overige stokken zijn tussen de acht en vijfentwintig. Ze liggen ideaal gesitueerd naar het zuiden en zuidwesten. De kelder van het Château is uitgerust met de modernste vinificatieapparatuur.
Schrijf de eerste review