De wijn Petrucci werd voor het eerst gemaakt in 2001 en is de "grand Cru", het symbool van Podere Forte, met de maximale uitdrukking van de bedrijfsfilosofie, die door middel van liefdespassie en nauwgezette zorg een productie van de hoogste kwaliteit nastreeft. Deze wijn wordt exclusief gemaakt van de beste cru’s. De wijngaard van Anfiteatro werd aangelegd in 2008, op een van de beste percelen van het landgoed dankzij zijn unieke pedologische en klimaatkenmerk. De bodem bestaat uit verticale splijtbare schalie met mix van klei op de eerste 30cm op een oppervlakte van 2,4 hectare. Per hectare zijn er 7.800 wijnranken aangeplant, biologisch beheerd volgens de biodynamische principes. Er wordt met de hand geoogst, hectare per hectare, in meerdere rondes, waarbij alleen de perfect gerijpte druiven geplukt worden. Na een zorgvuldige handmatige selectie volgt een optische selectie van elke druif afzonderlijk. Het sap ondergaat een spontane vergisting in Frans eiken vaten bij een temperatuur tussen 27 - 30 ° C en wordt gevinifieerd als een aparte cru. Het contact met de schillen duurt tot 32 dagen. De malolactische gisting gebeurt in Frans eikenhouten barriques van 225 - 228 liter en in tonneaux van 600 liter, waarin de wijn zo’n 18 a 20 maanden rijpt. Nadat de wijn is gebotteld blijven de flessen nog minimaal 12 maanden rusten in de kelderrs voor ze verkocht worden.
Biologisch gecertificeerde wijn
De wijn Petrucci werd voor het eerst gemaakt in 2001 en is de "grand Cru", het symbool van Podere Forte, met de maximale uitdrukking van de bedrijfsfilosofie, die door middel van liefdespassie en nauwgezette zorg een productie van de hoogste kwaliteit nastreeft. Deze wijn wordt exclusief gemaakt van de beste cru’s. De wijngaard van Anfiteatro werd aangelegd in 2008, op een van de beste percelen van het landgoed dankzij zijn unieke pedologische en klimaatkenmerk. De bodem bestaat uit verticale splijtbare schalie met mix van klei op de eerste 30cm op een oppervlakte van 2,4 hectare. Per hectare zijn er 7.800 wijnranken aangeplant, biologisch beheerd volgens de biodynamische principes. Er wordt met de hand geoogst, hectare per hectare, in meerdere rondes, waarbij alleen de perfect gerijpte druiven geplukt worden. Na een zorgvuldige handmatige selectie volgt een optische selectie van elke druif afzonderlijk. Het sap ondergaat een spontane vergisting in Frans eiken vaten bij een temperatuur tussen 27 - 30 ° C en wordt gevinifieerd als een aparte cru. Het contact met de schillen duurt tot 32 dagen. De malolactische gisting gebeurt in Frans eikenhouten barriques van 225 - 228 liter en in tonneaux van 600 liter, waarin de wijn zo’n 18 a 20 maanden rijpt. Nadat de wijn is gebotteld blijven de flessen nog minimaal 12 maanden rusten in de kelderrs voor ze verkocht worden.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
De aarde van Podere Forte wordt gekenmerkt door een geologische oudheid en rotsachtige samenstelling. De grond is perfect voor de productie van grote en belangrijke wijnen. Analyses hebben bevestigd dat de bodem meer dan 50 miljoen jaar oud is. De samenstelling van de keien is kleiachtige-kalksteen. De rode druivenrassen zijn gepland in die delen waar de klei het meest aanwezig is.
Het microklimaat draagt ook bij aan het unieke karakter van de wijnen van Podere Forte. De wijnstokken worden geplant op hoogtes die variëren tussen de 350 en 521 meter boven de zeespiegel met en zonexpositie voornamelijk naar het zuidoosten en zuidwesten. Er is sprake van een constante, frisse ventilatie door de nabijheid van de Monte Amiata (1780 meter), die altijd garant staat voor een behoorlijke temperatuurswisselingen bij dag en nacht, terwijl de uitgestrekte bossen van de wijngaarden en de drie omliggende nabijgelegen kunstmatige meren het klimaat juist verzachten, waardoor de wijnen een onnavolgbare frisheid.
Het oogsten van de druiven geschiedt van zonsopgang tot laat in de ochtend, bij koele temperaturen om het aromatische potentieel van de druiven te behouden. Zodra de druiven zijn geoogst, worden ze direct naar kelders vervoerd, waar direct de sortering begint. Hierna worden de druiven geconserveerd in een grote koelkast.
De gemiddelde opbrengst per wijngaard van Podere Forte is voor de Grand Cru Petrucci : 20-25 hectoliter per hectare.
Alleen de druiven, die perfect volwassenheid hebben bereikt worden gebruikt om de vlaggenschip wijnen te maken.
De druiven worden na de oogst niet geperst. De methode van spontane vergisting wordt toegepast. Deze zogenaamde pre-maceratie op de huid duurt ongeveer drie dagen en verbetert de aroma's die typisch zijn voor iedere de druivensoort.
Hierna worden de druiven voorzichtig geperst. Naar schatting 40% van de druiven heel blijven tijdens dit proces. Dus een kleine hoeveelheid aan druivenpitten blijven aanwezig in het sap, voor de verfijnde tannines. De gisting geschiedt spontaan in afgeknotte kegel tanks met het regelmatig rondpompen van de most. Dit proces kan 25-30 dagen voor Sangiovese.
Schrijf de eerste review