Met de creatie van "Gentil" haalde Hugel een oud wijnbegrip uit de vergetelheid. Gentil is de vroegere naam voor wijnen samengesteld uit edele druivensoorten.Het verschil met Edelzwicker is dat Gentil "Hugel" geproduceerd wordt van ten minste 50% edele druivensoorten. Gentil verenigt de kruidigheid van de Gewurztraminer, de structuur van Tokay Pinot Gris, de finesse van Riesling en de fruitigheid van Muscat. Gentil is daardoor een makkelijk drinkbare frisse wijn: intense fruitigheid en lichte kruidigheid. De wijn is harmonieus en uitnodigend, kan jong gedronken worden, maar ook een paar jaar rijpen. De kleur van de wijn is zacht geel met groene tinten.
De druiven voor Gentil zijn afkomstig van wijnboeren uit de best gelegen wijngaarden in en rond Riquewihr. Bijzonder succesvolle blend die op een harmonieuze wijze fruit, droge en het gestructureerde combineert. Heerlijk als aperitief en bij vis, sushi en tempura. Maar ook bij de pittige Indonesische en Aziatische keuken.
Riesling
Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer variant. De druif staat als één van de beste soorten bekend. Vooral in Duitsland en de Elzas is zij zeer geliefd.
Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De Rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen en zijn dan ook lang houdbaar. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen (Duits: Spitzenweinen) dikwijls tegen steile hellingen aangeplant.
Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de meest bekende wijnen uit de Bordeaux.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor.
In Duitsland wordt de Rieslingdruif ook wel “De Koningin van de druiven” genoemd.
Duitse wijnen gemaakt van Rieslingdruiven kunnen jong gedronken worden. Bepaalde spitzenklasse-wijnen kunnen echter ook zeer goed ouderen.
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
Pinot Blanc
De Pinot blanc druif is een aan de Pinot noir en Pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage).
De Pinot Blanc druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. De aanplant in Frankrijk is grotendeels geconcentreerd in de Elzas. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißer Burgunder.
Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort Pinot Blanc (Pinot Bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijn-bereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden.
Silvaner
De Sylvaner druif, Groene Sylvaner of Silvaner is een witte druivensoort die waarschijnlijk van oorsprong uit de Kaukasus afkomstig is. Nu vindt men de druif vooral in het Duitse Rheinhessen en Franken. De Sylvaner komt ook veel voor in de Franse Elzas, Oostenrijk, Roemenië, Zwitserland, Tsjechië, Italië en Hongarije, maar Rheinhessen oogst hiervan wereldwijd het meest.
De wijnen van de Sylvaner druif zijn fris, fruitig, droog en hebben zachte zuren. Ze hebben aroma's van kruisbes, hooi, peren en karamel en de smaak van appel, perzik, bloemen en citroen.
Voorouders die sinds 1639 wijn verbouwen
Het eerste spoor van de naam "Hugel" in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was.
In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwersgilde.
Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik.
Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden.
In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familie bedrijf.
De witte Elzasser behoort tot de beste witte wijn in de wereld.
Al meer dan 2000 jaar worden er in de Elzas-wijnen Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen.
Dankzij de dichtbij gelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd.
Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijnproducerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw successievelijk in verval raakte..
Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopenloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden.
Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivensoorten.Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld.
Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich voor de officiële wettelijke erkenning van de "Vendanges Tardives" en de "Sélection de Grains Nobles" wijnen.
De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een moeilijke taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken.
Meer informatie: Famille Hugel
Schrijf de eerste review