Vinificatie vindt plaats in de eigen kelders van Hugel in het hart van Riquewihr. Omdat Hugel een Gouden Regel hanteert, die voorschrijft dat de kwaliteite van de wijn in de druif zit, worden de druiven bij binnenkomst eerste op geselecteerd. Voor de "Hugel" Classic kwaliteit wordt extra streng geselecteerd op herkomst en rijpheid. Tokay "Hugel" Classic combineert kracht en verfijning met milde kruidigheid en de geuren van licht tropisch fruit en voorjaarsbloemen. Het is een rijke, geurige, ronde maar ook droge wijn met een lange afdronk. De kleur is licht goudgeel en intens.
De wijngaarden liggen op de meest gunstige plaatsen in en rond Riquewihr. Fruitig en kruidig, krachtig en elegant, vol en verfijnd: een geurige, milddroge Pinot Gris die bij elke slok verrast. Pinot Gris "Hugel" Classic combineert voortreffelijk met kreeft, koningsgarnalen, rivierkreeft en wit vlees gerechten.
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
Voorouders die sinds 1639 wijn verbouwen
Het eerste spoor van de naam "Hugel" in de Elzas gaat terug tot de 13e eeuw. Ruim twee eeuwen later, vestigde Hans Ulrich Hugel zich in Riquewihr, dat door de verschrikkelijke Dertigjarige Oorlog geheel verwoest was.
In 1639 verwierf hij de burgerrechten van de stad en nam hij al spoedig de leiding over het bijzonder invloedrijke wijnbouwersgilde.
Zijn zoon bouwde in 1672 een heel mooi huis in de Rue des Cordiers en boven de deur werd het familiewapen gegraveerd; de oorsprong van het bedrijfslogo heden ten dage nog steeds in gebruik.
Tijdens de 18e en 19e eeuw verwierf de Hugel-familie een benijdenswaardige reputatie in de wijnbouw en de nauwgezette manier waarop zij hun wijngaarden onderhielden.
In 1902 verliet Frédéric Emile Hugel het oude familiebezit en vestigde zich in het centrum van Riquewihr dat nog steeds het hart vormt van het familie bedrijf.
De witte Elzasser behoort tot de beste witte wijn in de wereld.
Al meer dan 2000 jaar worden er in de Elzas-wijnen Zij brachten grote voorspoed voor de regio, vooral in de Middeleeuwen.
Dankzij de dichtbij gelegen rivier de Rijn, die toen de meest belangrijke slagader van communicatie was in Europa, werden de Elzas-wijnen geëxporteerd naar Nederland, België, Scandinavië en Engeland, waar ze bijzonder werden gewaardeerd.
Tot de 17e eeuw was de Elzas het grootste en meest beroemde wijnproducerende gebied in het Duits-Romeinse Rijk, waarna door diverse oorlogen de wijnbouw successievelijk in verval raakte..
Aan het begin van de 20e eeuw werden de wijngaarden sterk geruïneerd door ongedierte en schimmelziektes, waardoor een hopenloze situatie ontstond. Een aantal wijnbouwers met ondernemingszin en visie, waaronder Frédéric Emile Hugel, ondernamen stappen om de wijngaarden in het Elzas gebied te redden.
Deze pionier bij uitstek wijdde zijn hele leven aan de promotie van kwaliteitswijnen van edele druivensoorten.Zijn zoon Jean zette zijn werk voort. Door volharding en levenslange passie voor zijn werk bewees hij, dat Elzas-wijnen een plaats verdienden onder de mooiste wijnen van de wereld.
Zijn drie zonen, Georges, Jean en André, continueerden zijn werk en zetten zich voor de officiële wettelijke erkenning van de "Vendanges Tardives" en de "Sélection de Grains Nobles" wijnen.
De volgende generatie is trouw aan de belangrijkste beginselen die zij van hun voorouders erfden. Jean-Philippe, Marc en Etienne wacht een moeilijke taak: Elzas-wijnen tot de grootste witte wijnen van de 21e eeuw maken.
Meer informatie: Famille Hugel
Schrijf de eerste review