Pascal Jolivet groeide op als zoon van de keldermeester van Château de Tracy in Pouilly Fumé, het wijngebied gelegen tegenover Sancerre. Al vroeg was duidelijk dat Pascal ook een wijnman zou worden. Hij had de ambitie zelf zijn eigen weg te gaan. Met zijn opgedane kennis van wijnmaken, wilde hij zijn eigen wijnmakerij stichten. In 1987 ontstond zo het huis Pascal Jolivet. Zijn filosofie is uitsluitend goed gerijpte druiven te verwerken en bij de vinificatie de natuur zijn eigen weg te laten gaan. De natuurlijke gistcellen van de druiven doen het werk. Toevoegen van kunstmatige gistculturen is uit den boze. De periode dat de suikers uit de druif vergist zijn is hierdoor langer. Het is een keuze waarbij zuiverdere wijnen ontstaan. Domaine Jolivet bezit 8 ha in de Pouilly Fumé appellatie, in de dorpen Tracy en Les Loges. De Sauvignon wordt hier Blanc Fumé genoemd. De mooi rijpe druiven van de verschillende percelen worden separaat gevinifieerd om de eigenheid van de diverse terroirs tot uitdrukking te laten komen. Na de vinificatie blijft de jonge wijn nog 4 tot 6 maanden op de droesem ter ontwikkeling van het verfijnde en complexe aroma. Dan volgt de uiteindelijke assemblage. De wijn heeft een helder lichtgele kleur met een groene touch. Hij is fris, vol en mooi droog van smaak en zijn minerale afdronk is zeer karakteristiek.
Deze wijn is fris, vol en droog van smaak en zijn minerale afdronk is zeer karakteristiek. Een Pouilly Fumé van grote klasse! Perfect bij schaal en schelpdieren, visgerechten en geiten witschimmelkazen
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Pascal Jolivet groeide op als zoon van de keldermeester van Château de Tracy in Pouilly Fumé, het wijngebied gelegen tegenover Sancerre. Dat Pascal ook ook een wijnman werd was al vroeg duidelijk. Hij had de ambitie zelf zijn eigen weg te gaan. Met zijn opgedane kennis van wijnmaken wilde hij zijn eigen wijnmakerij stichten. In 1987 ontstond zo het huis Pascal Jolivet. Hij was zich ervan bewust dat de terroir van Sancerre de mooiste Sauvignon Blancs kunnen voortbrengen. In zijn wijngaarden zocht bij drie bodemsoorten die bepalend worden geacht bij het maken van top Sancerre. Hij vond de zeer kalkrijke bodem in Bué, klei- en kalkachtige ondergrond in het westen van de appellatie en 'silex' (vuursteen) en kalksteen in het oosten. Pascal Jolivet's filosofie is uitsluitend goed gerijpte druiven te verwerken en bij de vinificatie de natuur zijn eigen weg te laten gaan. De natuurlijke gistcellen van de druiven doen het werk. Toevoegen van kunstmatige gistcultures is uit den bozen. De periode dat de suikers uit de druif vergist zijn, is hierdoor langer. Het is een keuze waarbij zuiverder wijnen ontstaan. De druiven van de drie verschillende terroirs worden individueel tot wijn gemaakt om zo hun specifieke karaktereigenschappen tot recht te laten komen. Tot slot worden de wijnen nog enkele maanden gelagerd waardoor zij mij geintegreerd raken. De fijne zuren zitten mooi verpakt in de wijn. Deze wijn heeft frisse citrus tonen en een volle stevige smaak met mineraliteit en een fijne droge afdronk.
Meer informatie: Pascal Jolivet
Schrijf de eerste review