Samen met de witte Pavilion is dit het vlaggenschip van de Diamond Collection. Claret is een wijn op basis van Cabernet Sauvignon, gemengd met andere druiven tot een wijn in een typische Bordeaux-stijl. De belangrijkste druif naast de Cabernet (79%) is de Petit Verdot, met 15%. Merlot en Cabernet franc, eveneens typische Bordeaux-druiven, zijn goed voor elk 3%. Claret is de benaming die de Engelsen eeuwen geleden aan rode wijnen uit de Bordeaux gaven, en die ze nog steeds gebruiken –het blijven tenslotte Engelsen. Voor deze Claret wordt een label gebruikt dat een eerbetoon is aan de eerste Cabernet Sauvignon in een Bordeaux stijl, gemaakt door Gustave Niebaum in 1910. Door een gouden netje krijgt hij exact dezelfde uitstraling als ruim 100 jaar geleden. Voor deze wijn worden druiven gebruikt afkomstig uit verschillende streken in Californië; in dit geval uit Napa, Sonoma en El Dorado. Op deze manier wordt een perfecte blend gemaakt, waarin we de eigenschappen van alle drie deze streken terugvinden. Napa geeft kracht en diepgang, Sonoma smaak en mooie zuren, El Dorado frisheid, sap en elegantie. Een rijping van 15 maanden op Frans eiken geeft hem een mooie subtiele complexiteit.
Zoete geur, rijpe bosbessen en laurier, kruidig en zwoel, gepolijst en soepel, met een fluwelen afdronk. Krachtige rode wijn. Heerlijk bij lamsvlees, pasta met vleessaus, grove paté en belegen kazen.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Petit Verdot
De Petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort.
De Petit verdot druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannine's waardoor de wijnen waarin deze druif verwerkt is vaak een lange bewaartijd hebben.
Volgens kenners kan de Petit verdot druif bij het maken van een topwijn het verschil maken tussen fantastisch en fabuleus. Met zijn lage rendement en een late oogsttijd, en daarmee grote risico's, is het verbouwen van deze druif in Frankrijk alleen mogelijk voor grote, rijke wijnbouwers. Deze zijn niet afhankelijk van de toegevoegde waarde van deze druif in een blend met andere druivensoorten. In de nieuwe wijnlanden komt deze druif steeds vaker voor in de vorm van een cépage.
Terwijl de Petit verdot druif in de Bordeaux langzaam aan het uitsterven was, kwam de redding uit warmere gebieden. Tegenwoordig vindt men de druif in de Bordeaux, Languedoc-Roussillon en Spanje, zei het in kleine getale. In landen als Californië, Australië, Chili en Zuid-Afrika wordt de betekenis van deze druif steeds groter.
Francis Ford Coppola, een regisseur met grootse films op zijn naam als Apocalypse Now, is vooral een wijnliefhebber. Daarom heeft hij een wijnbedrijf gekocht in het befaamde wijngebied Napa. Eigenlijk was Coppola in het jaar 1975 op zoek naar een huis voor de zomermaanden, waar hij eventueel wijn kon maken, zoals zijn grootouders ooit ook deden. Het maken van wijn is een traditie in de familie van Coppola gedurend verschillende generaties. Grootvader Coppola maakte vroeger in de kelders van hun appartement in New York wijn van diverse druiven die speciaal uit Californië overgekomen waren. De wijnen die Coppola vandaag de dag maakt, zijn niet meer dezelfde als uit de kelders in New York, maar wel gemaakt met dezelfde filosofie. Wijnen om te drinken met vrienden en familie.
Schrijf de eerste review